Rune Fjeld Olsen (44) og Karl-Martin Hogsnes (30) fikk med seg sluttpakker og forlot VG i februar 2016. Da hadde VGTV sendt ni sesonger av dataspillmagasinet deres Level Up.

Halvannet år senere driver de to fortsatt med spillanmeldelser, reportasjer, livestrømming av dataspilling, podkaster og klassikerinnslag om gamle spill.

Innholdet publiserer de på Youtube, som podkast, på Facebook og på en egen kanal på strømmetjenesten Twitch.

Det kan de gjøre fordi over 900 faste givere bidrar til finansieringen av Level Up-kollektivet på nett med mellom 8000 og 9000 dollar hver måned.

Det tilsvarer rundt 70.000 kroner på deling for Olsen og Hogsnes.

– Det er akkurat nok til to minstelønner. Vi er ikke blitt rike på dette, og jeg merker at jeg tjener under halvparten av det jeg gjorde i VGTV. Men det er sånn det er. Skal man satse på drømmen sin, må man bare akseptere at man må ofre noe, sier Olsen.

Lever av Patreon.com

Sluttpakkene er brukt opp, og bunnplanken i økonomien til de to hovedpersonene er derfor de faste månedlige inntektene bidragene fra såkalte patrons via folkefinansieringstjenesten Patreon.com.

Her kan musikere og andre utøvere hente støtte fra fans, i en ordning som minner om en abonnementsløsning.

– Regnestykket rundt brukerbetaling er fortsatt superinteressant, og jeg tror det er mulig å få til dette i Norge for alle som lager bra nisjeinnhold som man ikke får levert andre steder, sier Olsen.

Stor fanskare

Denne uken slipper Level Up sin første realityserie på Youtube i form av en slags parodi på «71 grader nord». Parallelt samarbeider Level Up med Anti tv om å utvikle et nytt spillprogram, som trolig kommer neste år.

– Det er masse muligheter, og de har en stor fanskare som er veldig opptatt av spill, sier leder Birgitte Bruusgaard (43) i Antis tv- og innholdsavdeling.

I august holdt Level Up sitt første sceneshow i Kilden konserthus i Kristiansand. Cirka 230 fans møtte opp og betalte 375 kroner for et fire timer langt Level Up-show.

Seriøst tilnærming

I tillegg til Olsen og Hogsnes bidrar fire faste frilansere i redaksjonen.

Andre bloggere og Youtubere kaller seg «influencers» og blander eget og andres budskap i en lite gjennomsiktig miks av personlige og kommersielle ytringer.

Level Up definerer seg som en journalistisk tjeneste.

– Vi ser på oss selv som en kulturredaksjon og jobber etter Vær varsom-plakaten. Vi er også, i hvert fall så lenge vi har råd til det, medlemmer av Norsk Journalistlag, sier Olsen.

– Vi synes at spillmediet fortjener en seriøs innholdssatsing, som behandler spill som noe viktig. Det gjør selvfølgelig at det blir litt vanskeligere å få sponsorer og selge reklame, sier Olsen.

I 2016, det første driftsåret, fikk driftsselskapet Buffkitten as et driftsresultat på 316.000 kroner av en omsetning på vel 900.000. Men det var i hovedsak Patreon-inntekter som Olsen og Hogsnes la til side mens de fortsatt levde på sluttpakkene fra VG.

– Vi er innholdsprodusenter, ikke fullt så gode på å drive business. I år blir omsetningen omtrent den samme som i fjor, men vi får et lavere overskudd, sier Olsen.(Vilkår)

Livet uten hjem-knapp
Slik bruker du den nye iPhone X uten hjem-knapp og fingerskanner.
02:12
Publisert: