«Candy Crush» er spillfenomenet på mobil og Facebook som har fått hundrevis av millioner av spillere til på flytte på små drops og godterier for å få tre på rad, og komme seg videre til neste nivå. I Norge har spillet toppet listen over Iphone-spill med størst inntekter nesten kontinuerlig siden spillet ble lansert i november 2012.

En av spillets mest profilerte spillere er statsminister Erna Solberg. Ifølge politisk rådgiver Rolf Erik Tveten ved Statsministerens kontor er Solberg på nivå 304 i spillet.

– Hun spiller ikke så mye. Er litt lei, men hadde noen runder på vei hjem fra ferie, skriver Tveten i en epost til DN.

Mistet betalere

«Candy Crush» har hundrevis av millioner av spillere verden over, men det virker som om Solberg ikke er den eneste som er lei av spillet. Selskapet som lager det, King Digital Entertainment, rapporterte tirsdag kveld at antall spillere som betaler for å spille «Candy Crush», har falt med 12 prosent fra første til andre kvartal. Inntektene falt med fem prosent fra første kvartal.

– Inntektene var lavere i perioden enn vi forventet. For det første falt «Candy Crush» mer enn vi hadde forventet. «Candy Crush» hadde størst inntekter i tredje kvartal 2013, og vi forventet en fortsatt nedgang i inntektene fra dette spillet i andre kvartal. Men mot slutten av kvartalet økte nedgangens kraft, først og fremst på grunn av manglende evne til å utløse betalinger hos brukerne, sa administrerende direktør og grunnlegger Riccardo Zacconi på en telefonkonferanse fra New York tirsdag kveld.

Fra topp til bunn

Flere analytikere spådde igår at «Candy Crush»-manien er over. King ble børsnotert på New York Stock Exchange i mars, og kursen falt onsdag med 24 prosent ved børsens åpning. En av grunnene til det store fallet er at King Digitals andre spill, «Farm Heroes» og «Bubble Witch 2», ikke vokser eller leverer som forventet. Frykten er at det skal gå med King som det har gått med Rovio, skaperne av det en gang så populære spillet «Angry Birds». Aktivitetene rundt «Angry Birds» avtok ifjor, og selskapets resultat falt med over 50 prosent i 2013. Også spillselskapet Zyngas spill «Farmville» har falt kraftig. I 2009 var spillet nummer én på Facebook. I juli var det nummer 73 på listen.

Begynnelsen på slutten?

Frykten for King er at «Candy Crush» har begynt den samme nedadgående trenden. King hadde 10,4 millioner betalende spillere i andre kvartal. Betalerne kjøper ekstra liv, ekstra tid eller andre hjelpemidler for å komme seg videre i spillet. Men 1,5 millioner betalende kunder forsvant i løpet av første kvartal. De nyere spillene fra King har ikke klart å tiltrekke seg nok nye spillere. 59 prosent av Kings inntekter kommer fra «Candy Crush».

– Begge våre ikke-«Candy Crush»-spill vokste mindre enn forventet, og inntektene fra disse spillene oppveide ikke for nedgangen i «Candy Crush». «Farm Heroes» falt under inntektsforventningene våre, da det har færre daglige brukere enn vi forventet. Vi er ikke fornøyde med lavere inntekter enn forventet, sier Zacconi.

Ikke bare svart

Selv om spådommene er dystre, har King svært sunn økonomi. I andre kvartal hadde King 345 millioner spillere, og flere spill på topplisten over de best betalte. Selskapet venter å omsette for mellom 13 og 15 milliarder kroner i 2014, og har 5,1 milliarder kroner i cash til å lage nye spill for. I andre kvartal alene hadde King inntekter på 3.7 milliarder kroner og en profitt på en milliard. I september betaler selskapet ut et ekstraordinært utbytte på 925 millioner kroner.

Satser dypere

Selskapet skrur nå ned estimatene for lønnsomhet for året og varsler en rekke initiativer for tjene mer. Ett av disse initiativene er å satse på spill som holder bedre på spillerne over tid.

Les også: Hvor dyr kan vinen være før det blir korrupsjon?

- Ikke færre bomstasjoner denne perioden

- Må våge å bruke penger  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.