Onsdag inntok Funcoms tidligere nestleder Torleif Ahlsand vitneboksen i sal 207 i Oslo tingrett. I en følelsesmessig forklaring tok han et oppgjør med Økokrim, som har tiltalt ham og tre andre tidligere nøkkelpersoner i Funcom for innsidehandel.

Ahlsand mener det ikke er noen god grunn for tiltalen.

– Tiltalen mot meg er basert på helt feil forutsetninger og antagelser, sa han, før han gikk inn på det han oppfatter som mangler i etterforskningen.

– De kunne snakket med én eller to av de øvrige i supervisory board og tatt en telefon til Hans Petter Jebsen, sa Ahlsand med referanse til investoren som hadde størst aksjepost i Funcom i tiltaleperioden.

«Noen av de beste»

Han mener Økokrim ved å ta ut tiltale har laget en historie på bakgrunn av «noen investorer som var uheldige med timingen på sitt aksjekjøp».

Ifølge Ahlsand var Funcom et selskap med høyst kompetent ledelse.

– De tiltalte her er noen av de beste menneskene jeg har jobbet med i mine 25 år i næringslivet, sa Ahlsand med en dirrende stemme.

Torleif Ahlsand kom inn i Funcom-styret i 2003 i forbindelse med at investeringsselskapet Northzone, der han selv var partner, valgte å investere i selskapet. Som en følge av tiltalen er han permittert fra Northzone. Han angrer ikke på beslutningene han var med på i dataspillselskapet. 

«Føles helt grusomt»

– Tross denne prosessen er jeg stolt og glad over å ha vært med på dette. Vi var «so close» å skape mediehistorie. At vi ikke lykkes, og delvis får skylden for det i tillegg, det føles helt grusomt, sa en gråtkvalt Ahlsand.

Økokrim har tiltalt Ahlsand for innsidehandel i forbindelse med salg av totalt 472.992 aksjer sommeren 2012 som han eide personlig eller gjennom sitt personlige investeringsselskap. Økokrim mener Ahlsand hadde kunnskap om at Northzone skulle selge seg helt ut av Funcom og at dette utgjorde innsideinformasjon.

Under sin forklaring avviste Ahlsand at han hadde presis kunnskap om det forestående nedsalget. Han medgikk at han visste at det var gitt et mandat for nedsalg og at investeringen skulle avsluttes i løpet av 2013. Men han visste ikke når salget ville skje.

– Selv om det var definert som et «time critical sale», så står det ikke «urgent sale», som er noe helt annet, sa Ahlsand om protokollen fra møtet der salgsmandatet ble gitt.

– Nå ble jo heller ikke aksjeposten solgt før etter fire–fem–seks måneder, sa Ahlsand. 

Hyttekjøp

Ahlsand mener Økokrim beskylder ham for å ha hastet ut av Funcom-aksjen fordi han så tegningen av at spillet «The Secret World» ville floppe, og at han visste at Trond Arne Aas ville gå av som administrerende direktør i selskapet. 

Dette avviste Ahlsand kontant.

Ifølge hans forklaring solgte han seg først ned, og senere ut av Funcom, for å finansiere hyttebygging på Sjusjøen og for å kunne betale for å utøve nye 100.000 Funcom-opsjoner han hadde fått tildelt som nestleder i Funcoms supervisory board.

– Jeg er uskyldig i begge tiltalepunktene. Jeg hadde ikke innsideinformasjon. Tvert imot, de dataene jeg satt på pekte på formidabel suksess, sa Ahlsand.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.