Funcoms tidligere administrerende direktør Trond Arne Aas ble tirsdag konfrontert med sitt eget salg av 380.000 Funcom-aksjer 26. april i 2012. Aas er sammen med tre andre tidligere nøkkelpersoner i Funcom tiltalt for innsidehandel. Han er i tillegg også tiltalt for markedsmanipulasjon i Funcom-aksjen. 

Økokrim mener at Aas ved salget i april hadde innsideinformasjon som gjorde at han ikke hadde lov til å selge aksjer på det tidspunktet.  Økokrim har forsøkt å tegne et bilde av et selskap som var i desperat jakt på penger. Det tok lengre tid å utvikle dataspillet The Secret World enn planlagt, og pengene rant ut. Ifølge Økokrim var Funcom i ferd med å hente inn ny kapital gjennom en emisjon da Aas solgte aksjene sine. 

Økokrim var spesielt opptatt av en dialog Funcom hadde innledet med DNB angående å utstede nye aksjer for å skaffe friske penger.

- Når man driver et selskap som er cash negativt, må styret hele tiden ha fokus på finansieringen. Man er hele tiden i kontakt med forskjellige kilder til finansiering, forklarte Aas. Han avviste at Funcom hadde gitt et mandat til DNB eller andre rådgivere for å bidra med en emisjon.

Tidligere administrerende direktør i Funcom, Trond Arne Aas, reagerer på Økokrims påstander i rettssaken mot han og tre andre tidligere nøkkelpersoner i spillselskapet. Her i forbindelse med en kvartalspresentasjon i 2011. Foto: Thomas T. Kleiven.
Tidligere administrerende direktør i Funcom, Trond Arne Aas, reagerer på Økokrims påstander i rettssaken mot han og tre andre tidligere nøkkelpersoner i spillselskapet. Her i forbindelse med en kvartalspresentasjon i 2011. Foto: Thomas T. Kleiven. (Foto: Thomas T. Kleiven)

Aksjonær reagerte

Økokrim konfronterte deretter Aas med en epost fra Peter Straume i meglerhuset ABG Sundal Collier til Aas. Eposten ble sendt kort tid etter at Aas solgte de 380.000 aksjene. I eposten, som Straume påpeker er konfidensiell, kommer det frem at en navngitt aksjonær lurer

på om Aas har reist rundt på Funcom-presentasjoner kun for å skape blest om aksjen for selv å kunne selge sine aksjer.

Aksjonæren, som tidligere kunne vært interessert i å delta i en emisjon, ønsker ikke nå å delta, men vurderer tvert i mot å selge sine Funcom-aksjer.

- Påvirket ditt aksjesalg at det ikke ble en emisjon, ville aktor Lars-Kaspar Andersen vite.

- Nei. Jeg mener ikke det. Vi var i en prosess med DNB, men hadde ikke konkludert, sa Aas. Han la til at Funcom hadde liten erfaring med å samarbeide med DNB og derfor var litt avventende.

At Straume og andre rådgivere ikke likte at ledelsen i et selskap solgte aksjer oppfattet han som logisk.

- Rådgivere er redd for at noen skal oppfatte salg som negativt. Det kan gjøre det vanskeligere om man skal hente inn kapital. I deres øyne skal ansatte bare skal kjøpe aksjer, ikke selge, opplyste han.

Som en konsekvens av tilbakemeldingen fra Straume valgte Aas likevel å kontakte en rekke investorer og ansatte i meglerhus for å ta en dialog.

Delte oppfatninger

Av en epost Aas hadde sendt Straume i etterkant kom det frem at oppfatningene om aksjesalget var delte. De aller fleste synes det var uproblematisk, mens enkelte forsto at det kunne føre til spørsmål.

 Funcom endte med ikke å utstede nye aksjer i en emisjon. Istedet inngikk selskapet 24. mai en låneavtale der selskapet kunne få tilgang på penger ved å utstede aksjer til långiver. Aktor Lars-Kaspar Andersen ønsket at Aas skulle sammenligne den inngåtte låneavtalen, omtalt som Yorkville-avtalen, med emisjonen.

-Spør du om Yorkville er bedre for selskapet enn en emisjon? Det kan variere fra situasjon til situasjon. Jeg har ikke sett på dette, svarte en tydelig overrasket Aas.

Da aktørene kom tilbake fra lunsj ba Aas om ordet for å adressere spørsmålet som forble ubesvart før pausen.

- Er jeg tiltalt for at en mulig hendelse ikke har skjedd? En mulig emisjon som ikke ble noe av? Det er i så fall litt underlig ettersom jeg ville vært en sentral premissleverandør i en eventuell emisjon, sa Aas.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.