Den nederlandske sportsbilprodusenten Spyker med Victor Muller bak roret, kjøpte Saab fra General Motors på starten av året. Men det var ikke alltid like sikkert at kjøpet skulle gå i boks, blant annet ble det satt spørsmålstegn ved eierstrukturen og finansieringen av handelen.

Etter at den svenske sikkerhetstjenesten oversendte en rapport til amerikanske myndigheter ble salget stoppet i desember ifjor. GM stilte som forutsetning for salget at den russiske forretningsmannen og milliardæren Vladimir Antonov måtte ut som eier i Spyker.

Grunnen var Antonovs angivelige tette bånd til russisk mafia og at innvolvering i kriminell virksomhet, for eksempel hvitvasking av penger.

- GM ble advart mot å drive business med Antonov. Dette holdt på å velte hele avtalen, sa Victor Muller til Dagens Næringsliv i høst. Han måtte deretter kjøpe Antonovs 30 prosents eierandel i Spyker, og utelate Antonov fra Saab-planene. Pengene var lånt fra Antonov.

I august i år brøt Muller all kontakt med den svenske næringslivsavisen Dagens Industri, etter en artikkel om Antonovs angivelige kontakt med mafia og svarte penger.

I dag skriver den samme avisen at to rapporter frikjenner Antonov fra anklagene, og at det ikke er funnet noe bevis for at Antonov eller hans foretak har vært innvolvert i organisert kriminalitet eller hvitvasking.

- Det er det jeg har forsøkt å si hele tiden. Antonov har feilaktig blitt anklaget, han er et ærlig menneske og må få gjenopprettet sitt rykte, sier Muller til DI.

Les vår prøvekjøring av Saab 9-5: Comebacket!

Les også: Koenigsegg fikk sin Saab (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.