Statistisk sentralbyrå kom torsdag med oppdaterte boligprisprognoser for de neste fire årene i forbindelse med den ferske prognoserapporten Økonomiske analyser.

Les mer fra rapporten: SSB: Asylstrømmen løfter norsk økonomi

Selv om analytikerne forventer en utflating neste år, har de jekket opp prognosene for de kommende årene.

- Boligprisveksten har avtatt og sesongjustert blir den svakt negativ de nærmeste kvartalene, men stimulert av det lave rentenivået vil veksten ta seg opp igjen i 2017 og 2018, skriver analytikerne i rapporten.

Slik ser SSBs prognoser ut 3. desember:

 

Slik så SSBs boligprisprognoser ut 3. september:

 

Slik så SSBs boligprisprognoser ut 4. juni i år:

 

Prisene har steget sju kvartaler på rad, men veksttakten er avtakende, påpeker SSB.

Den månedlige boligprisstatistikken fra Norsk Eiendom viser en tilsvarende utvikling gjennom 2015.

- Boligprisene var uendret fra august måned når en ser september og oktober under ett og tar hensyn til normale sesongvariasjoner. Bak tallene for landet som helhet skjuler det seg store regionale forskjeller i boligprisutviklingen med sterk prisvekst i Oslo og prisfall i Stavanger. Tendensen til avtakende veksttakt gjelder imidlertid for alle regioner, skriver SSB i rapporten.

Boligprisene og husholdningenes gjeld påvirker hverandre gjensidig.

Etter fall i utlånsrentene gjennom 2014 og spesielt i 2015 står husholdningene overfor klart lavere realrenter, neo som stimulerer låneopptaket, påpeker tallknuserne i SSB - dermed vokser husholdningenes bruttogjeld nominelt og reelt.

Klart høyere vekst i 2017 og 2018

- Vi har lagt til grunn at husholdningene vil vurdere de økonomiske utsiktene som svake gjennom hele 2016, og at forventningsindikatoren først i 2017 vil stige langsomt fram mot slutten av vår prognoseperiode, i takt med at veksten i norsk økonomi tar seg opp, skriver SSB i rapporten.

Byrået venter at husholdningenes realdisponible inntekter vil vise lav vekst i 2016, men klart høyere vekst i 2017 og 2018.

Ifølge prognoserapporten vil gjeldsveksten avta noe reelt til tross for lave realrenter og er anslått til litt over 5,5 prosent i 2016. Deretter vil gjeldsveksten ligge i området 6 til 6,5 prosent ut prognoseperioden.

- Realprisnedgang i 2016

- Vi venter at dette vil gi en svak nominell boligprisnedgang de første kvartalene når vi justerer for normale sesongvariasjoner. Siden boligprisene har steget gjennom 2015 gir dette en boligprisvekst på årsbasis på litt over 1,5 prosent i 2016. Deretter venter vi at boligprisveksten stiger til nær 4,5 prosent i 2017 og rundt 5,5 prosent i 2018. Når vi korrigerer for prisstigningen i prognosebanen, svarer dette til en realprisnedgang på over 1 prosent i 2016 og en gjennomsnittlig realprisoppgang på over 3 prosent i 2017 og 2018., skriver Statistisk sentralbyrå.

Tips oss om boligsaker!

Klokken 11 torsdag legger Eiendom Norge frem den landsomfattende boligpristsatistikken for november. Se tallene først på DN.no!

Les også:
Tjener mer på oppussing enn jobben 

Boligprisprognoser for 2016: Her stiger prisene mest

Bor du i et "hot or not" område?

Her rakner boligprisene  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.