- Det er snart gratis å låne penger, og 95 prosent beholder jobben. Vi tror nullrentepolitikken vil fortsette å drive boligmarkedet, slik som i Sverige, sier administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom, som understreker at boligprisene i sterk grad påvirkes av rentenivået.

DNB Eiendom har la torsdag frem sine boligprisprognoser for 2016.

Med unntak av Tromsø, venter Halvorsen at farten i prisveksten stort sett halveres her til lands neste år.

I Stavanger-regionen venter han et enda brattere prisfall.

- Den negative trenden i Stavanger har forsterket seg utover høsten, sier Halvorsen.

DNB Eiendom beskriver boligmarkedet i oljebyen som stabilt tregt, og at folk er i ferd med å justere seg til realitetene.

Les også: - Ingen grunn til å frykte boligboble

- Mange har ventet med å selge

Kjedens egne tall viser at boligprisene i Stavanger falt 2 prosent fra oktober til november. Og verre skal det bli, ifølge Halvorsen.

- Vi tror Stavanger kommer til å gå noe mer ned enn i inneværende år. Mange har ventet med å selge. Derfor er ikke nedgangen for 2015 tatt ut. Hele fallet synes ikke i statistikken ennå, sier Halvorsen.

 

Få vil kjøpe i Stavanger

Slår DNB Eiendoms prognoser til vil en Stavanger-eiendom som var verdt 4 millioner kroner ved inngangen til 2015 ha falt til 3,65 millioner kroner ved utgangen av 2016. Noe som tilsvarer et prisfall på 8,7 prosent.

Selv om sjokket i oljesektoren biter i Rogaland, venter DNB Eiendom at oljebremsen stort sett kun vil påvirke denne regionen.

- Vi har fått kjøpers marked i Stavanger, sier Halvorsen.

I den ferske spørreundersøkelsen DNB Eiendomspuls som Ipsos utfører kvartalsvis for DNB Eiendom oppgir 35 prosent i Oslo oppgir at det er svært sannsynlig eller ganske sannsynlig at de vi lkjøpe bolig i løpet av de neste to årene, mens kun 9 prosent har tilsvarende planer i Stavanger.

For landet som helhet går 20 prosent med slike planer.

På spørsmålet «tror du det er gunstig å kjøpe bolig i dagens marked?» Svarer 62 prosent i Stavanger «ja», mot 38 prosent i Oslo.

På landbasis var snittet 27 prosent.

Les også:
- Ingen grunn til å frykte boligboble
Dette betyr statsbudsjettet for din lommebok
Færre forbereder boligsalg dnPlus

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.