Etter en stor nedgang i januar, holdt ledigheten seg stabil i februar.

- Utviklingen så langt i år har vært noe bedre enn ventet. Ledigheten har holdt seg lav i Norge til tross for en svak økonomisk utvikling i Europa, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Ved utgangen av februar var det registrert 69.500 helt ledige hos Nav. Dette er en nedgang på 7.900 personer, eller 10 prosent i forhold til februar i fjor.

Den registrerte arbeidsledigheten er nå på 2,7 prosent av arbeidsstyrken, akkurat som ventet.

Dersom man også teller med personer på arbeidsmarkedstiltak, og får bruttoledigheten, ser man at den steg med 200 personer.

Kraftig bedring i bygg og anlegg
Innen bygg og anlegg er utviklingen særlig positiv. Det siste året har ledigheten falt med 24 prosent for bygge- og anleggsarbeidere. Fersk statistikk fra denne bransjen viser at aktiviteten er i ferd med å ta seg kraftig opp.

Norges banks konjunkturundersøkelse viste igår at i bygg- og anleggssektoren peker pilene bare oppover.

Les: Enda tøffere for bedriftene som sliter

Strammere for én gruppe
Det er bare i en eneste gruppe at ledigheten har økt det siste året.

Ledigheten har økt kun for barne- og ungdomsarbeidere, hvor det har blitt fire prosent flere ledige det siste året.

Færre nye ledige
Ved utgangen av februar var det 12.100 helt ledige som hadde vært arbeidssøkere i mindre enn fire uker. Dette er 1.000 personer, eller syv prosent færre enn i februar i fjor.

Nedgangen var like stor for både menn og kvinner, men det er fortsatt flest menn som blir arbeidsledige. 7 100 av de nye ledige var menn, mens 4 900 var kvinner.

- Det er gledelig at færre opplever å bli arbeidsledige. At flere menn enn kvinner blir ledige skyldes at det fortsatt er innen bygg og anlegg og industrien at flest blir ledige, selv om ledigheten har gått ned for begge disse gruppene det siste året, sier Lystad.

Og færre langtidsledige
Det er nå også færre arbeidsledige som har vært arbeidssøkere lenge. Totalt har 28.700 av de som var helt ledige ved utgangen av februar vært arbeidssøkere i mer enn et halvt år.

Dette er 4.600 personer, eller 13 prosent, færre enn for ett år siden.

Samme tendens
SSBs arbeidskraftundersøkelse viste også positive takter da den ble lagt frem for knappe to uker siden.

Arbeidsledigheten var på 3,3 prosent i desember ifjor, ifølge denne undersøkelsen. Ifølge SSB var det 87.000 arbeidsledige her i landet i desember.

Arbeidskraftundersøkelsen er en intervjuundersøkelse som gjennomføres en gang i kvartalet. Måltallet regnes ut som et snitt av de tre månedene.

Navs ledighetstall er på sin side tallet over de registrerte ledige. Aku- tallet er gjerne høyere enn tallene fra Nav, fordi de også inkluderer andre enn de som har registrert seg som arbeidsledige hos Nav.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.