Prisene på oljekontrakter er torsdag morgen nær sine høyeste nivåer for den seneste uken, selv om de er litt svakere enn de var ved stengning på oljebørsene i London og New York onsdag.

De relativt høye oljeprisene kommer på bakgrunn av at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve onsdag kveld foretok en første nedtrapping i sine pengepolitiske stimuleringstiltak, på signal om bedre økonomisk utvikling, samt nedgang i oljelagrene i USA i forrige uke, skriver Bloomberg News.

Tall fra det amerikanske energidepartementet viste at lagrene ble svekket med 2,94 millioner fat i løpet av uken frem til 13. desember. Dette var om lag i tråd med analytikernes forventninger, ifølge estimatinnhentinger foretatt av Platts og Bloomberg.

Fed vil fra januar av redusere sine obligasjonskjøp til 75 milliarder dollar fra 85 milliarder dollar pr måned, på bakgrunn av utsikter til bedre utvikling i arbeidsmarkedet, opplyste sentralbanksjef Ben S. Bernanke onsdag.

- Fed har med denne beslutningen gitt en verifisering av den veksten som er kommet til syne. Fra et teknisk synspunkt stanger WTI-kontrakten mot et motstandspunkt, sier Michael McCarthy, sjefstrateg i CMC Markets i Sydney, til nyhetstjenesten.

Differansen mellom prisen på nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI er det seneste døgnet utvidet med om lag en halv dollar, slik at den torsdag morgen er på 11,43 dollar pr fat for kontrakter med samme løpetid.

Et fat amerikansk olje WTI for levering i januar er på 97,70 dollar torsdag morgen, ned 10 cent per fat fra foregående dag. Kontrakten steg onsdag 58 cent til 97,80 dollar per fat. Ved stengetid for Oslo Børs onsdag var prisen på rundt 97,87 dollar per fat.

Et fat nordsjøolje Brent for levering i januar noteres til 109,38 dollar torsdag morgen, ned 25 cent per fat. Onsdag steg kontrakten 1,19 dollar til 109,63 dollar per fat. Da Oslo Børs stengte onsdag, lå den på rundt 108,79 dollar per fat.

Fysiske leveranser i Brent spot ble notert til 109,33 dollar per fat onsdag kveld, mot 108,34 dollar fatet foregående handledag.

Les også:
Statoil har solgt for 110 milliarder

<b>Statoil beholder råoljetradere i Stavanger</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.