En bedre hverdag på 1-2-3

Her er startguiden for deg som vil ha en enklere, smartere og tryggere hverdag.

ANNONSØRINNHOLD PRODUSERT AV DNX

Hver tredje nordmann drømmer om et smartere hjem. Et hjem som får livet til å gå på skinner. Og sørger for at krisene ikke blir så store når de inntreffer.

En smartere hverdag handler om alle de små detaljene – som gir ro og trygghet. Ikke den siste kule funksjonen eller et blinkende og ulende smarthus.

For hvordan får jeg egentlig et smartere hjem? Hvilke produkter skal jeg velge?

Kort sagt - hvordan unngå at drømmen drukner i et ras av produkter eller dyre håndverkere - i stedet for en enklere, tryggere og mer fleksibel hverdag.

I denne guiden gir vi deg svarene.

Dette ser vi nærmere på i guiden: (klikk på lenken for å gå direkte til ønsket tema)

Inngangen: Økt fleksibilitet og bedre kontroll

Helse: La boligen hjelpe deg til å yte mer

Sikkerhet: Tre steg for økt trygghet

Installasjon: Dette kan du gjøre selv

Opplevelsen: Det lille ekstra

Dette er «den smarte hverdagen»

På 1950- og 60-tallet frigjorde norske familier flere titalls timer ekstra i uken. Elkjøp utforsker gjennom «den smarte hverdagen» hva ny teknologi kan gjøre for å skape en smartere hverdag for norske familier.

I den forrige artikkelen inviterte vi DNs lesere til å bli med å teste fremtidens smarte hverdag. Fremover vil vi bringe ekspert- og innsiktsartikler som viser hva en smartere hverdag dreier seg om.

Artikkelserien er også en del av Dagens Næringslivs konsept Verdens smarteste land, der vi utforsker hva som kreves for at Norge skal fortsette å være verdens beste land å bo i.

22SmartThings Life Style KV8.jpg

VARSLING: TV-en er ofte et naturlig midtpunkt i hjemmet. Fremover vil den få flere nye funksjoner.

Inngangen: Økt fleksibilitet og bedre kontroll

Ditt møte med verden starter ved inngangsdøra. Enten du er på vei ut, invitere noen inn, eller vil trekke deg tilbake fra offentligheten - så starter det her.

En moderne lås handler om mer enn å holde ukjente ute. Den hjelper deg å holde oversikt, snakke med og å slippe folk inn - i tillegg til å stenge uvedkommende ute.

Det gir trygghet for at du og dine nærmeste slipper inn når dere skal og at dere får gjort det som trengs:

  • Hvis barna kommer tidlig hjem fra skolen kan de enkelt taste sin personlige kode for å låse opp døren.

  • Budet eller håndverkeren kan få sine egne, midlertidige koder. Et kamera i gangen sikrer oversikt og en lås på neste dør kan skape en effektiv sluse for levering når du ikke er hjemme.

Men hvorfor stoppe der? Hvis du også installerer en smart dørklokke har du full kontroll på hva som skjer utenfor døren – og du kan både se, høre og snakke med besøkende selv når du ikke er hjemme.


Dette vil hjelpe deg:

RINGEKLOKKE: Ring Doorbell

Ring Doorbell er den mest populære i markedet, og kan enkelt kobles mot smartsystemet ditt, slik at du kan se hvem som ringer på, og låse opp døren fra sofaen. Ringeklokken har ingen innebygget ringelyd, men kan kobles til eksisterende chime, eller egen Ring Chime som selges seperat.

ring_doorman.jpg

LÅS: IDLock 150

ID Lock er en smart dørlås med vakkert design og touch display. RFID-brikker og mye annet ekstrautstyr medfølger i pakken. Låsen kan ved hjelp av en smartmodul åpnes og lukkes med mobilen.

idlock3.jpg

LÅS: Yale Doorman

Yale Doorman V2N er den mest kjente dørlåsen i markedet. Den har et noe enklere design enn ID-Lock, med fysiske knapper og ingen medfølgende ekstrautstyr. Låsen kan via en Smartmodul åpnes og lukkes fra mobilen.

yale_doorman.jpg

Gjør gjør dagens lås smart

Danalock gjør din eksisterende dørlås smart. Alt du gjør er å montere Danalock på innsiden av døren din, og denne kan da styres med mobilen. Låsen kan enkelt demonteres og tas med videre til ny dør.

danalockv3_v2.jpg

Når du først er i gang kan du selvsagt også vurdere å sette opp kameraer med innebygget flombelysning, slik at du både får lyst opp foran deg når du går opp gangveien til døren din – og kan følge med hva som skjer utenfor huset ditt. (Merk deg at personvern gjør at du bør sikre at du kun filmer på din egen eiendom.)


SmartThings Life Style KV9.jpg

OVERSIKT: Kjøleskapet er for mange et sted for informasjonsdeling. Nå brukes det også til å styre hverdagen.

Helse: La boligen hjelpe deg til å yte bedre

Vi nordmenn teller skritt, måler puls - og har mer fokus på både trening og kosthold enn kanskje noen gang før. Men er du trøtt, slapp eller får vondt i hode kan det like gjerne skyldes hjemmet ditt.

Det første du bør få kontroll over er luftfuktighet, støv eller CO2-nivå. Det samme gjelder for den kreftfremkallende gassen Radon. Denne siver inn i bygninger gjennom ørsmå sprekker, sluk eller fra vannledninger.

Med smarte sensorer som kontinuerlig overvåker inneklimaet oppnår du økt velvære. Når du har fått kunnskap om tilstanden kan du velge mellom luftrenser, robotvasker, smarte vinduer eller vifter som automatisk slår seg av eller på.

Første steg er å få på plass målingene som gir deg oversikten. Neste er å gjøre tiltak som bedrer inneklimaet:



Dette vil hjelpe deg:

LUFTMÅLER: Airthings

Airthings er en luftmåler som måler ulike verdier i rommet som kan påvirke din hverdag.
Den måler blant annet Radon, gasser, CO2 og fuktverdier. Ved høye verdier får du varsel på mobilen om tiltak som bør gjøres. Måleren er kåret til best i test av tek.no og har norske gründere!

airthings.jpg

LUFTRENSER: Electrolux Pure A9

Fungerer som bade luftrenser og luftmåler. Den måler CO2, svevestøv, gass, luftfuktighet, temperature og lysnivå (lux)! Altså holder den kontroll på de fleste faktorer som påvirker inneklimaet. Med hjelp av sin smartfunksjon justeres styrken automatisk basert på nivåene i rommet.

eletrolux_pure_a9.jpg

VARME: Mill panelovn

Hold hjemmet varmt og koselig uansett hvor du befinner deg. Smart WiFi-tilkobling gjør at du kan kontrollere panelovnen via en brukervennlig app.

mill-steel-panelovn-ne900wifi_wdp.png

VARME: Mill smartplugg

Få full kontroll over temperaturene i hjemmet ditt med denne WiFi-pluggen med integrert temperatursensor og egen app.

plug.jpg

RENERE HUS: iRobot Roomba

Den avanserte robotstøvsugeren iRobot Roomba i7+ fjerner støv, smuss og dyrehår, vet hvilke rom den skal rengjøre og hvor den befinner seg, og kan gjøre rent etter en tidsinnstilt plan, skrus på manuelt, eller kommanderes med stemmen din.


Robotstovsuger.jpg

Det hjelper lite å bruke tusenvis av kroner på trening, helsekost og annen velvære, om boligen gjør deg syk. Smarthjem-produkter som bidrar til å avdekke dette kan derfor være en god investering og gi både helsemessig og økonomisk gevinst.

Trenger du et bedre argument for å sette i gang?

23_2SmartThings Life Style KV4.jpg

FULL STYRING: Smarttelefonen gjør at du til enhver tid har full oversikt og styring over det smarte hjemmet.

Sikkerhet: Tre steg for økt trygghet

De færreste har fått øynene opp for hvordan en smart hverdag ikke bare gir bedre tilgjengelighet og helse, men også innebærer økt trygghet.

Du kan få varsel hvis sønnen eller datteren din ikke har kommet hjem fra skolen. Eller om de glemmer å lukke eller låse vinduer eller dører, mens du er på jobb eller på hytta. Får du ikke kontakt fordi mobilen står på lydløs eller er tom for strøm, kan du gi beskjeden via høyttaleren ved inngangsdøra eller stereoanlegget i stua.

For trygghet i dag er så mye mer enn en innbruddsalarm. Og like viktig som å unngå innbrudd er det å sikre seg mot lekkasje på badet, fuktighet i kjelleren eller brann på kjøkkenet. Det kan du gjøre ved hjelp av:

  • En moderne, smart røykvarsler oppdager både røyk og høy temperatur. Den vil også kunne varsle med både lys og lyd, automatisk låse opp utgangsdører og vinduer og sende varsler til din telefon. Eller du kan få alarmen til å lyse opp husets rømningsveier.
  • En smart vannsensor er en av de rimeligste oppgraderingene du kan få i et smarthjem, og kan varsle deg dersom lekkasjer oppstår uansett hvor du er – og noen utgaver kan til og med stenge av vannet automatisk. I rom under bakkenivå kan høye verdier på luftfuktighet gi et forvarsel på at dreneringen utenfor huset er sviktende, slik at den kan utbedres før det oppstår skader.
  • Til slutt kan vi nevne vannvarslere. Hvert år betales det ut flere milliarder kroner i vannskadeerstatning fra forsikringsselskapene, og ifølge Finans Norge ble det registrert over 91.000 vannskader bare i 2018.







Dette vil hjelpe deg:

Trygghet: Homely

Brann eller innbrudd? Homely er den nye, smarte alarmen som gir deg tryggheten du trenger. Styres via mobilen. Kan utvides med magnet- og bevegelsesensor m.m. Mulighet for å koble opp mot godkjent alarmsentral og evt. også vektertjeneste.

homely-startpakke-m3-mnd-abonnement 1.jpg

TRYGGERE: Kameraer med alarm

Hold et øye med hjemmet ditt og eiendommen din med det kraftige overvåkningssettet Arlo Ultra 4K. Settet inneholder to trådløse, værbestandige 4K-kamera med HDR, innebygget spot, nattsyn og bevegelsessensor, samt en SmartHub-base med sirene.



arlo.jpg

TRYGGERE: Dør- og vindussensor

Fibaro sensor til dør/vindu 2 er en trådløs magnetisk kontaktsensor (batteridrevet) til bruk der det er behov for informasjon om åpning og lukking av vinduer, dører, garasjeporter eller lignende.


fibaro.jpg

TRYGGERE: Ringeklokke med ansiktsgjenkjenning

Nest Hello er en ringeklokke med mange av de samme egenskapene som Ring doorbell, men gir ekstra muligheter for trygghet gjennom 24/7 videoopptak og ansiktsgjenkjennelse. Disse tjenestene krever et abonnement.

nest.jpg
23_1DetaljSmartThings Life Style KV7.jpg


Installasjon: Dette kan du gjøre selv

Fordelen med alt dette er at du kan gjøre det helt selv. Du trenger verken elektriker, snekker eller rørlegger. Og du behøver heller ikke noe teknisk rom i kjelleren.

Men for at det skal fungere smertefritt trenger du å få de smarte produktene til å kommunisere med hverandre. Og du trenger et stabilt trådløst nettverk med god dekning i hele boligen.


Dette vil hjelpe deg:

BINDELEDD: Samsung smartthings

For å få den smarte opplevelsen må produktene kobles sammen. En smart-hub er rett og slett hjertet i ditt smarthus. Den gir deg tilgang på sensorer som varsler for røyk, fukt eller vann. Og lar deg styre lys og varme på ønsket måte.


Samsung_SmartThings_SmartHub.jpg

YTELSE: TP-Link Deco 5

Folkemodellen fra verdens største nettverksprodusent. TP-Link utvikler alt av produkter og programvare selv. Det gjør at man får et meget stabilt system. Designet av nodene minner om en typisk røykvarsler.

TP-link.jpg

YTELSE: Netgear Orbi

Mesh handler om bedre ytelse. Men jo flere noder du kobler opp i hjemmet ditt, jo lavere blir ytelsen. Enhetene skal tross alt også kommunisere med hverandre.
Netgears tri-band system sørger for at denne trafikken går i en egen kanal. Dermed unngår du å svekke ikke ytelsen.


netgear_orbi.jpg

STYRING: Gjør "det gamle" smart

Smart WiFi-plugg gjør det mulig å kontrollere dine eksisterende elektriske apparater med ett tastetrykk. Enten du er hjemme eller på farten. Skru av/på, sett på timer eller sett dine egne regler for når de skal slå seg av eller på.

smartplug_d_link.jpg

Ytelse - helt enkelt: Google Wifi

Google har med Google Wifi gått i bresjen for å gjøre det enkelt å få bedre ytelse i hjemmet. Pent design, enkelt oppsett og en app som er lett å forstå.

google_wifi.jpg

Opplevelsen: Ta en pust i bakken

Du har allerede nå fått en enklere, smartere og tryggere hverdag. Enda viktigere: nå er grunnmuren på plass for å koble opp nye sensorer og tjenester, i takt med nye behov.

I neste artikkel vil vi vise frem noen gode eksempler på hva et smart hus kan løse - for de som er villig til å legge inn enda mer innsats og penger.

Men for alle andre: Ta en pust i bakken og kjenn på følelsen av en smartere og bedre hverdag.

For å fullbyrde opplevelsen:

Bedre styring med smart kjøleskap

Dette kjøleskapet hjelper deg å styre hjemmet, holde oversikt over innholdet i kjøleskapet og foreslå de beste oppskriftene. Alt på en gang.

samsung-family-hub-side-by-side-kjoeleskap-rs68n8941sl-staal_wdp.png

Bedre opplevelse med smart tv

Denne Samsung 65" UHD Smart-TV-en gir deg det beste en tv har å tilby.

For ikke å glemme at den lar deg styre hele huset fra sofakroken. Og det kun ved hjelp av stemmen.

samsung-65-4k-uhd-smart-tv-ue65ru7475-2019_wdp.png

Likte du denne saken?