Kreftene til en gigant.
På innsiden av din virksomhet.

ANNONSØRINNHOLD PRODUSERT AV DNX

80 skarpskodde advokater i et av Norges eldste advokatbyråer eller et grensesprengende havbruksselskap som kan sikre fremtiden til Norges nye gullnæring og bidra til å mette milliarder av mennesker.

Felles for dem er at de lar en ekstern partner håndtere økonomien. Motoren bak det hele er det norske, skybaserte økonomisystemet Xledger.

«Vi skal være best i verden på havbruksteknologi»John Arne Breivik, Stingray

Stingray hjelper verden med bærekraftig sjømat. De små oppgavene setter de ut til gode partnere.

– Oppdretterne lo av oss. Det å skyte lus med laser var for dem som Star Wars og science fiction.

Stingray-sjef John Arne Breivik står stødig i lokalene på Kalbakken i Oslo. Den ville laser-ideen som oppdretterne lo av, har vist seg å kunne hamle opp med lusa. I produksjonen ligger luselaser nummer 300 klar for utsendelse.

– Vår luselaser gjør at oppdretterne kan ligge i forkant. De kan drive kontinuerlig og forebyggende behandling mot lus, i stedet for kun å behandle i ettertid, sier Breivik.

Breivik ser klare likhetstrekk mellom oppdrettsnæringens utfordringer og økonomistyringen i Stingray for noen år tilbake.

– Vi var klare til å vokse, men manglet god nok oversikt over økonomien, sier Breivik - og peker på at god oversikt over likviditet og arbeidskapital er avgjørende for å kunne vokse så raskt som mulig.

Treganger’n på omsetning

For å lykkes med dette inngikk økonomisjef Geir Inge Rødseth et samarbeid med Xledgers største partner, VIEW Ledger.

- Vi har nå økt omsetningen tre ganger fra drøye 30 millioner til 92 millioner kroner på kun to år, men bruker mindre tid på regnskap enn før, fastslår Rødseth.

Som Økonomisjef bruker han fortsatt noe tid på regnskap og økonomi, men VIEW Ledger tar seg av det daglige arbeidet. Ambisjonen fremover er å la VIEW Ledger avlaste med enda flere oppgaver.

- Hvis VIEW Ledger kan gjøre en oppgave, så skal ikke vi gjøre det, fastslår Rødseth.

VIEW Ledgers Stian Brandvold takker for tilliten.

- Vi synes det er gøy når vi tar unna oppgaver som stjeler tid og fokus fra norske bedrifter. For flere bedrifter har vi tatt over hele økonomifunksjonen, slik at bedriftene kan ha fullt fokus på å skaffe nye kunder og vokse, sier Brandvold.

Av egen erfaring vet han at smart utnyttelse av teknologi gir resultater.

- Vår vekst er ikke bygget på magi, men på å være gode til å bygge robuste prosesser på toppen av skalerbar teknologi, som Xledger, sier Brandvold.

LASERSUKSESS: Stingray skyter lus og overvåker mer enn 160 merder over hele Norge. Økonomisjef Geir Inge Rødseth og daglig leder John Arne Breivik (i bakgrunnen) overlater imidlertid mest mulig av økonomien til Stian Brandvold i VIEWLedger.

2,3 milliarder flere munner å mette

For Stingray handler det om fremtiden til en hel næring. For mye lus betyr pålegg fra myndighetene om å redusere aktiviteten. Fiskeoppdretterne bruker nå 5-7 milliarder kroner årlig for å hindre innstramminger. Samtidig anslår FN at vi innen 2050 trenger å mette 2,3 milliarder flere munner.

– Vi har behandlet fisk med 1,1 milliarder laserpulser hittil uten noen skader på fisken. I motsetning til de fleste andre behandlingsmetodene gir ikke laseren noen behandlingsdødelighet, fastslår Breivik.

I innboksen på telefonen ligger nok en millionordre. Telefonen han ikke rakk å ta litt tidligere, mens han snakket på innpust og utpust om teknologien, selskapet og visjonene, ga likevel avkastning.

Utviklerne hos Stingray er nå i gang med å rulle ut nye tjenester. Teknologien som i dag er tatt i bruk i 160 merder over hele Norge, vil heretter også kunne telle lakselus. Fremover vil nye tjenester bli lagt til.

For Breivik er det avgjørende å vite at «motoren» i virksomheten - økonomisystemet - vil tikke og gå hele veien mot å bli en ledende teknologiaktør i oppdrettsnæringen. At det kan hjelpe til å mette millioner, om ikke milliarder, av mennesker, er en svært god motivasjon.

– Vi skal være best i verden på havbruksteknologi, ikke på regnskap. Vi har ambisjoner om å mangedoble oss flere ganger, og må spille på lag med de som kan hjelpe oss, sier Breivik.

«Vi synes det er gøy når vi rydder unna de små oppgavene som stjeler unødvendig tid og fokus i norsk næringsliv.»

Se hvordan vi gjør det

«Økonomien flyter av seg selv. Raskere, enklere og mer fleksibelt.»Jacob S. Bjønness-Jacobsen, Grette

Hos advokatene i Grette teller hver eneste time. En ekstern sparringspartner sørger for at de alltid er «fit for fight».

– Da vi vurderte dette for fire år siden, var det mange som mente at økonomien måtte vi ha internt. At vi måtte ha kontrollen selv. Nå har vi svaret.

Partner og daglig leder Jacob S. Bjønness-Jacobsen i advokatselskapet Grette ser utover fjorden fra advokatkontoret på Filipstad Brygge ved inngangen til Tjuvholmen. Advokatkontoret med 130 års erfaring i ryggen - og med spesialitet på jus, prosedyrer og næringsliv - har innsett at de er best på nettopp det: Jus og prosedyrer.

Økonomien er i sin helhet nå satt ut til økonomihuset BDO. Via Xledgers skybaserte plattform håndteres økonomien sømløst og smertefritt.

– Advokattimer er en ferskvare. Det er ikke noe som kan lagres og spares til senere, sier Truls Oftedal Ellingsen i BDO.

I praksis så er Truls og hans team økonomiansvarlige i Grette. Deres oppgave er å sørge for at Grettes tall alltid er riktige og oppdaterte, og levere ukentlige analyser som bidrar til at Grette disponerer sine ansatte bedre og kan fakturere flere timer. Det skjerper Grette.

– Takket være BDO får vi et løpende eksternt korrektiv og en inspirator som utfordrer oss. At de er eksterne gjør at vi må stramme oss litt ekstra opp, sier Bjønness-Jacobsen.

Enklere å sette ut

Grette er en del av en større trend der stadig flere virksomheter tenker nytt om hvordan de organiserer økonomifunksjonen. Målet er økt fleksibilitet og redusert risiko.

– Hvis Ola eller Anne blir syke, kan BDO med Xledger som motor steppe inn hos våre kunder på timen. Det reduserer risikoen for dem, forteller Oftedal Ellingsen.

Samtidig kan BDO ta unna aktivitetstopper for Grette - og bidra med spesialkompetanse etter behov.

– Grette tjener penger på å være gode advokater. Vår oppgave er å sørge for at det administrative flyter så enkelt som mulig, sier Oftedal Ellingsen.

Det innebærer også å sørge for at Grette tar i bruk de beste prosessene. Alt styres og strømlinjeformes via Xledgers skybaserte økonomisystem.

– Vi opplever at økonomien nå flyter av seg selv. Vi kan bruke alle honnørordene i ordboka. Det går raskere, er mer fleksibelt og blir bedre dokumentert, sier Bjønness-Jacobsen.

Han er ikke tvil om at resultatet er bedre enn om Grette hadde beholdt økonomifunksjonen internt.

– Eksterne partnere leverer høyere ytelse enn vi ville fått internt. De eksterne kan vi bytte ut i overimorgen, sier Bjønness-Jacobsen med et vennlig, men utfordrende smil over bordet til partneren i BDO.

BDO

«Takket være BDO får vi et løpende eksternt korrektiv og en inspirator som utfordrer oss. At de er eksterne gjør at vi må stramme oss litt ekstra opp.»

Se hvordan vi gjør det

«Vi ser en tydelig trend at stadig større virksomheter outsourcer økonomien»Tom Olberg, Devoteam Consulting

Hos Devoteam Consulting lever de av å rådgi virksomhetene om hvordan de lykkes med å «trimme motoren» slik at bedriften kan bruke all tid og kraft på produktene og kundene.

– Vi ser en tydelig trend om at stadig større virksomheter nå outsourcer økonomi og lønn. De nye skybasert økonomisystemene gjør at det nå er mye enklere enn tidligere, sier Tom Olberg, seniorrådgiver i Devoteam Consulting.

Og han har harde tall å slå i bordet med.

– 90 prosent av norske virksomheter som skal velge nytt økonomisystem, velger nå et fullverdig skybasert system, sier Olberg.

Tallene kommer fra en kartlegging selskapet har foretatt på tvers av de skandinaviske landene.

– Regnskapssystemet er aldri det som gjør deg unik for kunden. Men de nye systemene gir deg en unik mulighet til å standardisere dine prosesser slik at du kan høste skalafordeler, sier Olberg.

Les også: Forenkling som sprenger grenser

I VIEW Ledger og BDO er det Xledger som velges når de trenger et ERP-system for virksomheten. Partneransvarlig Lars Erik Opøien i Xledger fremhever at mange bedrifter vil tjene på å sette ut flere tjenester enn de har gjort i dag.

– Mange bedrifter sløser med ressursene ved å holde seg oppdatert på lover, regler og rapportering, i stedet for å finne et faglig sterkt regnskapsbyrå som kan hjelpe dem med både tjenester og rådgiving, sier Opøien – og legger til:

– Med et regnskapsbyrå på toppen av Xledger føles det fortsatt som om økonomifunksjonen utføres internt.

«Med en god partner på toppen av Xledger føles det fortsatt som om økonomifunksjonen utføres internt»

Se hvordan vi gjør det