Stortingsgruppene til Høyre, Frp, KrF og Venstre har blitt enige om å legge nedsalget i våpen-og teknologikonsernet Kongsberg på is, fordi konsekvensene av et salg ikke var godt nok utredet.

Det skriver Klassekampen tirsdag.

Avisen viser til at næringsminister Monica Mæland i sommer la frem forslag om salg av en rekke statseide selskaper. Nå får imidlertid næringsministeren motbør i Stortinget, og går på sitt første store tap: Stortinget går inn for å stanse nedsalget i Kongsberg Gruppen.

- Det kom frem ny informasjon i løpet av prosessen, og vi har bestemt oss for å avvente diskusjonen om nedsalg, sier Høyrerepresentant i næringskomiteen Gunnar Gundersen, ifølge avisen.

Gunnar Gundersen, Høyre.
Gunnar Gundersen, Høyre.

Det vises til at da næringsministerens stortingsmelding om statlig eierskap var på høring i Stortinget i fjor høst, kom det frem at et salg av Kongsberg Gruppen bød på problemer som Mæland ikke hadde tenkt på.

Selskapet produserer blant annet svært avansert militært materiell, og i løpet av høringen kom det frem at Norge mangler et lovverk som sikrer at denne teknologien ikke faller i feil hender, dersom staten selger seg ut av selskapet.

Nå sier Høyres Gunnar Gundersen at partiet ikke vil selge Kongsberg Gruppen før konsekvensene av et salg er utredet, og et eventuelt nytt lovverk er på plass.

- Vi utsetter salget til vi har fått utredet hvilket rammeverk som må på plass, sier Gundersen.

I sommer ba regjeringen Stortinget om fullmakt til å redusere statens eierskap i Kongsberg Gruppen fra 50,001 prosent til ned mot 34 prosent.

Les også:
Ga «dødsklokke» til ny borgermester i Taipei
Asia i dag: «Stivfrossen og handlingslammet statsminister»  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.