Vimpelcoms utbetalinger til det Gibraltar-baserte selskapet Takilant som kobles til diktatordatter Gulnara Karimova var klarert med amerikanske advokater og innenfor amerikanske regler (Vimpelcom er børsnotert i USA, red. anm.) Det har næringsminister Monica Mæland fått forsikringer om fra Telenors ledelse og styre i Norge.

- Utbetalingen på 600 millioner var innenfor administrasjonens fullmakter, sier Mæland. Onsdag ga næringsminister Monica Mæland, som representant for Statens eierskap i Telenor, Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomite en redegjørelse for Telenors rolle i skandalen.

Hvor alvorlig saken er for Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og eventuelt andre i Telenor ville hun ikke kommentere videre onsdag.

- Det får politietterforskningen avgjøre, det kan jeg ikke kommentere, sier hun.

Telenors datterselskap Vimpelcom er innblandet i en storstilt korrupsjonssak som etterforskes i flere land. Søkelyset har havnet både på den norske Telenor-ledelsen og Staten som storeier i Telenor.

I den skriftlige redegjørelsen sier Mæland at det er tidlig å konkludere med noe siden saken fortsatt er under etterforskning i flere land.

Opptrer ryddig

Hovedkonklusjonen hennes i redegjørelsen er at Telenor opptrer så ryddig og åpent som de bør, forutsatt at alt de har oppgitt til henne stemmer.

I brevet til Kontroll- og konstitusjonskomiteen heter det:
«Mitt inntrykk er at Telenors styre tar arbeidet mot korrupsjon på alvor og generelt arbeider aktivt med de aktuelle problemstillingene. [...] De tiltak styret i Telenor så langt har foretatt innebærer ingen garanti for at kritikkverdige eller ulovlige handlinger ikke har funnet sted. Det pågår en politietterforskning for å bringe klarhet i dette.»

Les også:
Eva Joly: – Økokrim må etterforske Telenor  
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.