Tirsdag morgen melder gjødselsprodusenten Yara, der Staten er største aksjonær, om fusjonssamtaler med amerikanske CF Industries.

Myndighetene har ennå ikke tatt stilling til en eventuell fusjon, opplyser Nærings- og fiskeridepartementet til Dagens Næringsliv tirsdag.

- Vi er kjent med at det har vært dialog, men presiserer at vi ikke har tatt stilling til saken, sier kommunikasjonssjef Trond Viken.

Han ønsker ikke å kommentere hvor lenge departementet har kjent til samtalene.

Staten ved Næringsdepartementet er største aksjonær i Yara med 36,2 prosent, foran Folketrygdfondet med 4,75 prosent. Deretter følger en rekke fond, banker og pensjonskasser.

- Vil avvente

Nest største aksjonær ble på sin side først kjent med samtalene gjennom dagens børsmelding, opplyses det til DN.

Toppsjef Olaug Svarva i Folketrygdfondet tar meldingen til etteretning.

- Dette er en sak selskapet håndterer, og i denne fasen vil vi som aksjonær avvente videre utvikling, sier hun til Dagens Næringsliv.

Olaug Svarva, Folketrygdfondet.
Olaug Svarva, Folketrygdfondet.

- Ikke aktuelt

Yara er ikke blant selskapene som i forslaget til Statsbudsjettet for 2015 er pekt ut som nedsalgskandidater.

Ifølge Stortingsmeldingen "Et mangfoldig og verdiskapende eierskap" fra juni i år er målet med statens eierskap i Yara å «opprettholde et kunnskapsbasert og høyteknologisk industrikonsern med hovedkontorfunksjoner i Norge.»

Der fremgår det også at Statens eierandel ligger nær minimumsnivået som gir negativ kontroll.

"Regjeringen vil [...] opprettholde statens eierandel i Yara International ASA, og ser det ikke som aktuelt å redusere statens eierandel til under 34 prosent", heter det.

- Står Næringsdepartementet fortsatt ved dette?

- Det ønsker jeg ikke å kommmentere, sier næringsdepartementets talsmann i dag.

Kan koste

Dersom målsetningen står ved lag, vil Staten etter alle solemerker måtte bla opp for å beholde sin eierandel ved en eventuell fusjon.

Yara bekrefter at fusjonssamtalene med amerikanske CF Industries gjøres som "likeverdige parter". Markedsverdien er henholdsvis rundt 93 og 78 milliarder kroner.

Meldingen er blitt fremprovosert av rykter i markedet, ifølge Yara.

"Diskusjonen er i en tidlig fase, og det kan ikke gis noen garantier om at disse diskusjonene vil resultere i noe transaksjon", heter det i dagens melding.

Yara-aksjen stiger omlag syv prosent til 335,20 kroner på Oslo Børs. .

Les også:
Fredriksen med storkjøp i Seadrill
XXL prises til inntil 8,7 milliarder
Oljefondssjefen handler Norwegian-aksjer privat  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.