Norske Statnett og britiske National Grid skal bygge NSN Link, som den første forbindelsen mellom kraftsystemene i Norge og Storbritannia.

Det melder Statnett i en pressemelding tirsdag.

Med en planlagt lengde på 740 kilometer, vil den nye forbindelsen bli verdens lengste mellomlandsforbindelse for strøm. Forbindelsen er tildelt kontrakter for totalt 1,5 milliarder euro, og forventes å være i drift i 2021.

- Prosjektet er en sentral del av neste generasjon europeiske kraftsystem og vi er glade for å ha med oss disse dyktige leverandørene. Nå kan vi gå videre i arbeidet med å få på plass verdens lengste mellomlandsforbindelse, og vi ser frem mot en effektiv og god gjennomføring av prosjektet, med et spesielt fokus på helse, miljø og sikkerhet, sier konserndirektør Håkon Borgen i Statnett i meldingen.

Forbindelsen skal gå fra Blyth i Northumberland, England til Kvilldal i Rogaland. Totallengden krever kabler på til sammen mer enn 1450 kilometer, ifølge Statnett.

Målet er å styrke forsyningssikkerheten og bidra til fornybarsatsningen på begge sider, og kabelen vil ha en totaltkapasitet på 1400 MW.

-Vi står foran et omfattende arbeid de neste fem årene for å få på plass det som vil være verdens lengste mellomlandsforbindelse. Våre leverandører får et stort ansvar for å sørge for at vi lykkes. Prosjektet vil innebære store fordeler for både det britiske og norske samfunnet, og forbindelsen vil sørge for økt fornybar elektrisitetsforsyning til Storbritannia og økt forsyningssikkerhet for Norge, sier Alan Foster, direktør for europeisk forretningsutvikling i National Grid.

Det er leverandørene Prysmian og Nexans som skal levere kablene for den lange forbindelsen. Likeretterstasjonene i Norge og England vil bli levert av ABB, opplyses det i meldingen.

 

Les også: Dette har skjedd hvert år siden 2007 i Kina

Produksjonen av skiferolje ventes å falle med 91.000 fat per dag i august

Sjeføkonom om Hellas-avtale: - Snublesteinene er mange

 

Se også:

I dag kan vi få unike bilder av Pluto:

I dag kan vi få unike bilder av Pluto
NASA i høyspenn like før romsonde passerer Pluto.
01:04
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.