- Vi har arbeidet med Brigham, for å forstå selskapet fra utsiden og innsiden i nesten hele 2011. Vi kjenner selskapet godt, sier konsernsjef Helge Lund i Statoil til TDN Finans mandag.

Statoil har lagt inn et kontantbud på 36,50 dollar per aksje for alle aksjene i det amerikanske oljeselskapet. Budet ligger 36 prosent over den gjennomsnittlige kursen de siste 30 dagene.

Betaler 4,4 mrd.
Brigham-aksjen har vært notert på Nasdaq siden februar 2004 og steg tidligere i år til sitt høyeste nivå noensinne. 30. mars sluttnoterte aksjen til 37,39 dollar.

- Vår verdivurdering representerer vår beste forståelse av verdiene i dette selskapet. Det er ikke drevet av markedsentiment eller volatilitet over noen dager, sier Lund til TDN Finans.

Totalt betaler Statoil rundt 4,4 milliarder dollar for aksjene. Dette er det syvende største oppkjøpet i olje- og energisektoren så langt i år, ifølge Bloomberg News.

Budpremien er på 20 prosent sammenlignet med sluttkursen fredag, mens den gjennomsnittlige oppkjøpspremien i bransjen har vært på 23 prosent i år, ifølge utregninger Bloomberg har gjort.

Statoil venter å investere rundt 750 millioner dollar i Brigham-virksomhetene i 2012. Selskapet har lagt til grunn en en break even-oljepris på rundt 55 dollar fatet i i forbindelse med oppkjøpet av Brigham Exploration.

Statoil har bare fått forhåndsaksept for 2,5 prosent av aksjene i selskapet, men konsernsjef Helge Lund har tro på eget bud.

.- Det er slik at vi forstår dette selskapet godt, vi har arbeidet med det lenge, og gitt et tilbud vi mener reflekterer verdiene i selskapet. Jeg vil ikke uttrykke min tro eller tvil, men si at jeg mener det er et godt gjennomtenkt tilbud. De som kan vurdere selskapet best er jo de som er i ledelsen og styre - og de har både akseptert og anbefalt budet. Det tar vi som et godt tegn, sier han til DN.no

Ikke behov for lånefinansering
Statoil fullfinansierer kjøpet ved å ta penger fra egen pengebinge.

- Vi har en god finansieringsbase, så det ligger ingen finansieringsforutsetninger. Dette har vi kapasitet til å ta selv, sier Lund til DN.no

- Vi har realisert eller i ferd med å realisere salg for ca 10 milliarder dollar, sa han på presentasjonen og pekte på at Statoil har solgt seg ned i oljesand for 2,3 milliarder dollar, en andel av det brasilianske oljefeltet Peregrino ble solgt for 3 milliarder dollar og Statoil har fått kapital gjennom børsnoteringen av bensinstasjon-delen av Statoil. I tillegg bidrar delsalga av selskapets eierposisjon i Gasled til penger på bok.

Kjøper ukonvensjonelle ressurser
Statoil har tidligere kjøpt seg opp innen skiferområder på land i USA for produksjon av tørr- og våtgass. Det er ikke nødvendigvis slik at selskapet fremover vil fokusere mer på skiferolje, ifølge Lund.

- Vi har gjennom flere år jobbet mye med ukonvensjonelle ressurser i USA og vi mener dette blir en stadig viktigere del av energiforsyningen. Vi ønsker å ha en industriell posisjon innenfor dette segmentet og vi har gradvis bygd oss opp kompetanse og posisjoner, først i Marcellus i 2008 og Eagle Ford i 2010, sier Lund til TDN Finans

- Det vi har gått etter er en gradvis og stegvis tilnærming for å bygge og utvikle kompetanse og gå på de områdene som har størst konkurransekraft og stadig ta større industrielt ansvar. Vi har også vært opptatt av å finne en balanse mellom tørrgass, væske og olje. De bygger på de samme prinsipper i forhold til utvikling, sier Statoil-sjefen.

Les også: Statoil blar opp milliarder for amerikansk oljeselskap

DN.no er til stede på Statoils pressekonfernase som begynte klokken 13.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.