De 90 selskapene har stått for nesten to tredeler av utslippene siden den industrielle revolusjon, ifølge Climate Accountability Institute i USA.

Undersøkelsen forutsetter at kull- og oljeselskaper har ansvar for utslippene fra det fossile brenselet de utvinner og selger.

Statoil er ikke plassert i toppen av listen, og utslippene som knyttes til det norske selskapet, anslås å være 0,3 prosent av den totale mengden.

Dette er under en tidel av utslippene som knyttes til oljegiganter som ChevronTexaco, ExxonMobil og saudiarabiske Saudi Aramco.

67 prosent av aksjene i Statoil er eid av den norske staten.

Miljøminister Tine Sundtoft (H) svarer slik på spørsmål om Statoils virksomhet gir Norge et spesielt ansvar for å få ned klimautslippene:

- Vi er veldig bevisst det ansvaret vi har for de norske utslippene. Internasjonalt tar vi vår del av ansvaret blant annet gjennom vårt bidrag for å redusere ødeleggelsen av regnskogen.

Den nye undersøkelsen, som er presentert i avisa The Guardian, omfatter industrielle utslipp av CO2 og metan fra 1750 og fram til i dag.

Ifølge Naturvernforbundet har det norske oljefondet investert i 44 av selskapene på listen.

Les også:
<b>- Komplisert å trekke seg ut av kull</b>

<b>Statoil-plattform kan bli vraket</b>

<b>Har funnet mulig erstatning for Njord-feltet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.