Statoil-aksjen STL faller over fem prosent onsdag, og dro med seg hovedindeksen ned.

-Statoil alene bidrar til over en prosent av fallet i hovedindeksen, sier aksjestrateg Jørn Lyshoel i Nordea Markets til TDN Finans.

Fallet kom etter svake kvartalstall og skuffende produksjonsguiding for helåret.

Les også: Produksjonen stuper

En ypperlig kjøpsmulighet, mener analytiker Carl Christian Bachke i RS Platou Markets. Resultatet var omtrent på linje med det analytikeren ventet.

Han lå lavest i konsensus med et estimat på 2,60 kroner i fortjeneste per aksje (EPS). Resultatet viste en EPS på 2,67 kroner.

- Spesielt Norge som skuffer
-Tallene er forferdelig dårlige og det er spesielt Norge som skuffer markedet ser jeg. Produksjonen er lav og det er ekstra skuffende at de guider ned årsproduksjonen, sier analytikeren til TDN Finans.

Selskapet venter en egenproduksjon på 1,900 millioner fat pr dag i 2010, mot tidligere guidet 1,925-1,975 millioner fat. Produksjonsguidingen for 2012 opprettholdes som ventet på 2,060-2,160 millioner fat.

Selskapet øker dessuten enhetskostnaden med en krone til 36-37 kroner.

- Kostnadsøkningen skyldes nok at de har færre tønner å dele på, men det vil nok oppta markedet likevel. Videre kan det bli fokus på at det ikke nødvendigvis er gass de guider ned, men produksjonen på Gullfaks og Kvitebjørn, sier han videre.

- Kjøpsmulighet
Bachke vil nedrevidere produksjonsanslagene sine for fjerde kvartal, men venter ikke å gjøre noen revideringer for 2011. Han antar at aksjen vil komme noe ned som følge av den skuffende rapporten, men anbefaler å bruke muligheten til å gå inn i aksjen.

- En ypperlig kjøpsmulighet i Statoil i dag, sier han.

Trond Omdal, analytiker i Arctic Securities er også negativt overrasket over Statoils tredjekvartal.

- Produksjonen er lavere enn de lave forventningene man hadde på norsk sokkel, skriver han i en oppdatering til sine kunder.

Også produksjonen internasjonalt var lavere enn forventet, mener Omdal.

Spesielt negativt mener han det er at Statoil nedjusterer ventet produksjon i 2010, bare uker etter at det har bekreftet sin egen guiding. Arctic kommer til å nedjustere estimatene for 2010, men Omdal skriver at han må vite mer om når feltene er ventet å produsere mer igjen.

- Tilliten er svekket
Arctic mener likevel at Statoil er et godt kjøp, basert på langsiktige forventninger til gassmarkedet, nye felt som skal settes i produksjon og langsiktig høyere oljepriser.

- På kort sikt kommer aksjen til å handles noe lavere, fordi tilliten til ledelsene i selskapet er svekket etter produksjonsproblemer, uplanlagte stopp og nedjustert guiding, skriver han.

Statoil-aksjen STL falt 5,4 prosent til 122,4 kroner.

Laksesprett
Det andre av de store børsselskapene som onsdag morgen la frem tall var Marine Harvest. Lakseaksjen MHG steg 0,8 prosent til 5,94 kroner.

Oppgangen skyldes nok blant annet at selskapet varsler et ekstraordinært utbytte på fem øre aksjen, etter at selskapet fikk et operasjonelt driftsresultat på 759 millioner kroner i årets tredje kvartal. Resultatet var ingen overraskelse for analytikerne, siden selskapet opplyste om at resultatet ville ende på rundt 750 millioner kroner i en oppdatering i oktober.

Mens vi venter på Bernanke
Makromessig var det onsdag fokus på USA, hvor det skulle publiseres flere viktige nøkkeltall og Federal Reserve var ventet å offentliggjøre en ny runde med såkalte kvantitative lettelser, som i realiteten betyr trykking av penger.

Hovedindeksen falt 2,01 prosent til 404,04 poeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.