- Statoil oppnådde solide økonomiske resultater i tredje kvartal 2011. Resultatene viser drift i samsvar med forventningene og sterke olje- og gasspriser gjennom hele perioden, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

Statoil nådde likevel ikke helt opp til analytikernes forhåndsestimater (se tabell nederst). Tross høye inntekter, innfridde ikke selskapet helt på driften og resultatnivå.

Sterk krone
Resultatet preges av et netto tap på nedskrivninger på 4,8 milliarder kroner, hovedsakelig knyttet til raffineringsvirksomheten. Det gjelder Mongstad- og Kalundborg-raffineriene, fremgår det av kvartalsrapporten.

"Nedskrivningene reflekterer vår lavere prognose for fremtidige marginer", skriver Statoil i resultatrapporten.

- Dette skyldes styrking av den norske kronen sammenlignet med amerikanske dollar og høyere råoljepriser for våre raffinerier. Det er jo positivt for Statoil, men ikke så fint for Mongstad. I tillegg er det ventet økte CO2-kostnader, sier Lund på kvartalspresentasjonen.

Raffineringsmarginen (referansemarginen) var USD 2,5 per fat etter årets første ni måneder, mot 3,8 på samme tid ifjor. Det er en nedgang på 34 prosent.

- Men det er nødvendig at myndighetene vurderer de norske rammevilkårene etter at de er blitt gradvis verre de siste årene. Det gjelder spesielt avskrivningene på landanlegg, sier Lund.

Funn i ni av tretten
Statoil-sjefen velger ikke uventet å fokusere på den siste tidens store letesuksesser på norsk sokkel og budet på skiferolje.

- Det gigantiske Aldous/Avaldsnes-funnet bekrefter mulighetene som finnes på norsk sokkel, og jeg kan ikke si annet enn at det også har betydning for Statoil. Og vi fortsetter vår langsiktige satsing på å posisjonere Statoil som en industriell aktør og operatør innen ukonvensjonelle ressurser gjennom tilbudet om kjøp av samtlige aksjer i Brigham Exploration Company, sier Lund.

I tredje kvartal har Statoil ferdistilit 13 brønner, hvorav ni innehold funn. I Mexicogulfen har Statoil nettopp ferdigstilt sin første egenopererte brønn, Logan.

- Det er funnet olje, men det er for tidlig å si noe om omfang og kommersialitet, sa Lund.

- Jeg mener at suksessen ikke er tilfeldig, men et resultat av langsiktig og systematisk arbeid. Vi investerer mer i leting enn de fleste andre oljeselskaper, legger vekt på å komme tidlig inn i nye områder og prioriterer områder med høyt ressurspotenisale. Vi skal bore 20-25 high impact-brønner de neste tre årene, sier Lund på resultatpresentasjonen.

Sterke priser
Statoil nøt godt av kraftig oppgang i olje- og gassprisene i kvartalet. Selskapet hadde en 30 prosent økning i gjennomsnittsprisene for væsker målt i norske kroner, en 13 prosent økning i gjennomsnittsprisen for gass og en 13 prosent økning i løftede volumer sammenlignet med samme periode i fjor. I tillegg er resultatet påvirket av et netto tap på nedskrivninger på 4,8 milliarder kroner, hovedsakelig knyttet til raffineringsvirksomheten

Samlet egenproduksjon var på 1,764 millioner foe per dag i tredje kvartal, sammenlignet med 1,552 millioner foe per dag i tredje kvartal 2010. Statoil realiserte en oljepris på 591 kroner, opp fra 455 kroner på samme tid ifjor.

Les også: - Gunstige forhold for utsettelse av gassalg

- Det er én ting jeg har hatt lyst til å oppleve mens jeg er sjef i Statoil