Økonomi- og finansdirektør Torgrim Reitan i Statoil sier han ikke har noen prinsipiell grense for hvor mange arbeidsoppgaver i Statoil som kan flagges ut.

Statoil kunngjorde tirsdag at de kutter til sammen 239 arbeidsplasser. Arbeidet selskapet setter ut til leverandører i Norge, vil i stor grad bli gjort i utlandet.

Reitan forklarer kuttene med at realitetene i oljeindustrien har endret seg dramatisk.

- Industrirealitetene er veldig dramatiske 100 dollar fatet er ikke lenger hva det en gang var. Nå trenger bransjen oljepriser på mer enn 100 dollar fatet for å tjene penger. Jeg pleier å si at 100 er de nye 30, sier Reitan til Dagens Næringsliv.

– Vi bruker mer enn vi tjener i bransjen, og det er dramatisk. Derfor går vi gjennom kostnader på bred front, sier Reitan til Stavanger Aftenblad.

Milliardinnsp#229er
Reitan opplyser at Statoil vil spare flere hundre millioner kroner årlig på kuttene.

– Det blir flere milliarder utover en tiårsperiode, så det er vesentlig. Og jeg vil understreke at våre ansatte leverer arbeid av høy kvalitet. Men vi er for dyre sammenlignet med våre konkurrenter, sier Reitan.

Med de 239 stillingene som nå er vedtatt fjernet, har Statoil slanket administrasjonen med 1.000 stillinger.

Men det vil ikke stoppe der.

– Vi har et ansvar for å forvalte fellesskapets ressurser på best mulig måte, og det er et ansvar vi føler sterkt på. Vi må gjøre vårt for at Statoil er et robust selskap nå, i 2020 og 2030, sier Reitan til Stavanger Aftenblad.

Kunne kuttet mer

Aksjeanalytiker John A. Olaisen i ABG mener Statoil godt kunne kuttet enda hardere. Selskapet har fortsatt 23.000 ansatte globalt.

– Aksjemarkedet sier det vil ha enda mer, sier Olaisen til Dagens Næringsliv.

Han mener selskapet allerede er blitt belønnet for sine tøffere signaler, med en aksjekursoppgang fra 123 kroner i sommer til over 150 kroner nå.

Olaisen synes også at selskapet må være tøffere i forhandlingene med leverandørselskapene. Dessuten kan Statoil med fordel bli flinkere til å dele kostnader med andre oljeselskaper, for eksempel ved å hente inn felles seismikk, mener han.

Les også: Fagforening raser mot Statoil


<b>Vil kapre så mange Statoil-ansatte som mulig</b>


<b>Statoil bekrefter: Flytter ut 209 stillinger</b>

Fagforeningene protesterte: - Vi er skuffet over beslutningen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.