StatoilHydro innrømmer svakheter i selskapet som årsak til det store oljeutslippet på Statfjord A i desember.

StatoilHydro sendte fredag sin egen granskingsrapport etter oljeutslippet på Statfjordfeltet til Petroleumstilsynet.

– Oljeutslippet på Statfjord er svært alvorlig. Granskingen har avdekket svakheter både av teknisk og organisatorisk art som vi umiddelbart har grepet fatt i, sier konserndirektør for Undersøkelse og produksjon Norge, Tore Torvund.

Les også: Se StatoilHydros egne ulykkesbilder

Stor oljelekkasje
I forbindelse med lasting av olje fra Statfjord A til bøyelasteskipet ”Navion Britannia” 12. desember 2007, oppstod det brudd i lasteslangen. Bruddet førte til utslipp av 4400 kubikkmeter olje til sjø. StatoilHydros ledelse nedsatte en granskingsgruppe for å avdekke årsakene som førte til utslippet.

"Brudd i hydraulikkslange på ”Navion Britannia” førte til at tilkoblingsventilen lukket hurtigere enn forutsatt. Dette førte til en kraftig trykkpuls i lasteslangen. Lasteslangens trykkapasitet var om lag halvparten av trykkapasiteten i den opprinnelige Coflexip-slangen og den hurtige stengningen av ventilen medførte en trykkoppbygging som førte til brudd Granskingen har identifisert at bakenforliggende årsaker til bruddet i slangen i hovedsak er knyttet til manglende bruk av prosess- og risikoanalyser i forbindelse med modifikasjoner og bytte av lasteslange", skriver StatoilHydro.

Manglet kompetanse
Ulykken ble verre av at oljelastingen ble gjennopptatt etter bruddet. Årsaken var manglende kompetanse blant personellet, konkluderer StatoilHydro. Det medførte et stort oljeutslipp som ikke ble oppdaget før det var pumpet 4400 m3 fordi det malget måling av oljestrøm om bord på skipet.

StatoilHydro innrømmer også at en gjennomgang av tidligere hendelser med bøyelastesystemer har vist at en tilsvarende hendelse på Gullfaksfeltet i 2004 ikke er fulgt godt nok opp.

Granskingsgruppen anbefaler en rekke tiltak innenfor StatoilHydro, rederiet Teekay og systemleverandøren APLs virksomhet.

– På bakgrunn av de svakheter som er avdekket har StatoilHydro allerede gjennomført flere tekniske og operasjonelle tiltak for å ivareta sikker drift av våre bøyelastesystemer. Vi vil umiddelbart starte arbeidet med å imøtekomme de organisatoriske og ledelsesmessige svakheter rapporten har avdekket, sier konserndirektør Tore Torvund.