Regjeringen legger seg på et rimelig nivå på oljepengebruken, mener Finans Norge, men de er ikke glade for finansskatten.

«..vi finner det underlig at man velger å innføre en finansskatt som totalt sett betyr færre kompetansearbeidsplasser særlig i distriktene og reduserer kapitaltilgangen til omstilling og vekst i næringslivet», heter det i kommentaren fra Finans Norge.

Moderat pengebruk

Finans Norge understreker viktigheten av at oljepengebruken blir moderat og peker blant annet på at det gir et langt bedre utgangspunkt for å møte veksten i utgifter til pensjoner, helse og omsorg.

Finans Norge mener redusert selskapsskatt er et riktig grep som gir små og mellomstore bedrifter større muligheter for reinvestering i egen virksomhet.

Organisasjonen savner innføring av en såkalt SMB-rabatt i kapitalkravene for å øke bankenes mulighet til å finansiere omstilling og vekst små og mellomstore bedrifter.

Skuffelse i Finansforbundet

Finansforbundet reagerer i likhet med Finans Norge på at regjeringen vil innføre en ny finansskatt i forslaget til statsbudsjett for neste år.

Forbundet, som organiserer ansatte i finansnæringen, mener den nye skatten vil øke kostnaden per hode i næringen med om lag 40.000 kroner.

– Eierne kommer ikke til å dekke inn kostnadene. Kundene og ansatte får regningen, arbeidsoppgaver flyttes til utlandet og distriktene vil rammes ekstra hardt. Vi frykter at de samfunnsmessige konsekvensene i morgen kan bli langt mer alvorlige enn regjeringen innser i dag, sier leder i Finansforbundet Pål Adrian Hellman.

Han trekker fram at regjeringen vil øke arbeidsgiveravgiften i finans med 5 prosent.

– Det vil i praksis diskriminere bedrifter som satser på folk, og det gjelder særlig lokalbankene, sier Hellman.

Han reagerer sterkt på at regjeringen vil øke skattetrykket for finansnæringen alene.

– Finans er en av næringene i Fastlands-Norge som betaler mest skatt, nesten 50 prosent mer enn industrien samlet de siste årene, og kjennetegnes av høy verdiskaping og produktivitetsvekst, sier forbundslederen.

YS kritisk

Regjeringens finansskatt kan føre til tap av arbeidsplasser og kompetanse i distriktene, sier YS-leder Jorunn Berland.

– Vi er mest misfornøyd med finansskatten i dette budsjettforslaget. Regjeringen innfører her en særskatt som rammer en bestemt yrkesgruppe. Det er svært uheldig, og kan bety bortfall av kompetanse og arbeidsplasser i distriktene, sier Berland.

Regjeringen foreslår å innføre en finansskatt på 5 prosent på lønn og overskudd neste år. Forslaget følger opp skatteforliket på Stortinget i mai.

Alt om statsbudsjettet 2017

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om granskningsindustrien. Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller hvordan han går frem og avslører hvor ubehagelig det blir når man pirker borti selskapenes dypeste hemmeligheter.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.

Anbefalt av DNtv:

Jensen: - Strammere budsjett i år
Det er helt nødvendig å ha en ekspansiv finanspolitikk i Norge nå. Jeg vil legge fram et budsjett godt tilpasset den økonomiske situasjonen, sa en våken finansminister Siv Jensen (Frp) torsdag morgen.
04:08
Publisert:
 

To årsaker til at fremtiden er elektrisk
Den store stjernen på Volkswagen-standen i Paris, er en elbil. Terje Male i Møllergruppen forklarer her hvorfor.
02:32
Publisert:
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.