I formiddag legger finansminister Siv Jensen (Frp) frem den nye regjeringens forslag til endringer i statsbudsjettet for 2014.

Bruker flere oljemilliarder
Tidligere denne uken skrev DN at regjeringen vil plusse på ytterligere fem oljemilliarder på budsjettet. Men siden oljefondets verdi har økt mer enn den avgåtte regjeringen så for seg i sitt budsjettforslag, innebærer den økte oljepengebruken at avstanden opp til fireprosentbanen i handlingsregelen faktisk øker.

Ifølge DN vil Jensens forslag innebære at regjeringen bruker 2,8 prosent av verdien av oljefondet, mens Stoltenberg-regjeringen la opp til en pengebruk på 2,9 prosent.

Men i kroner øker altså oljepengebruken.

- Denne økte pengebruken betyr litt mer ekspansiv effekt på økonomien, men ikke signifikant forskjellig fra Norges Banks anslag for oljepengebruken neste år. Så hvis lekkasjene stemmer, så skal det ikke være grunn til å endre syn på Norges Bank på bakgrunn av det nye budsjettet, skriver seniorøkonom Katrine Godding Boye i morgenrapporten fra Nordea Markets fredag.

Kan påvirke etterspørselen etter boliger
Hun mener det imidlertid blir mer interessant å se hvilke endringer den nye regjeringen gjør i innrettingen av budsjettet.

- Hvor skal pengebruken økes, skal det kuttes på noen områder og hvor mange av forslagene fra den forrige regjeringen blir endret på? Nå som det er en så spennende utvikling i boligmarkedet blir det interessant å se om forslaget om å innføre skatt på gevinst på bolig som har vært utleid blir stående urørt. Kritikken og meldinger fra stortingsgrupper tyder på at forslaget kan bli endret. Dette forslaget kan ha stor betydning for investorers etterspørsel etter boliger, skriver Boye.

Les også:

<b>Regjeringen satser på vei og fjerner arveavgift</b>

<b>Jensen kjefter på Stoltenberg-regjeringen</b>

<b>NSO: - En tydelig bortprioritering av studenter</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.