Strømmen av asylsøkere er så voldsom at statsminister Erna Solberg må bruke mer oljepenger i statsbudsjettet for 2016.

I et intervju med DN publisert i tirsdagens utgave er hun klar på at utviklingen vil koste Norge mange millarder utover det som allerede ligger i budsjettet fra forrige uke.

- Jeg ser ikke at vi kan klare dette bare ved å omdisponere, sier Solberg til DN.

Samme dag sier statsministeren at tilstrømmingen av flyktninger til Norge vil kunne koste 40 til 50 milliarder kroner de neste fem årene, melder NTB.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets viser til at regjeringen er «tatt på senga» av utviklingen de siste månedene. Derfor er det riktig å øke oljepengebruken for å håndtere situasjonen, mener han.

- Dette kommer som en svært uventet hendelse, slår sjeføkonomen fast.

- Men når man kommer til statsbudsjettet for 2017, må dette selvfølgelig få konsekvenser for handlingsrommet på andre områder, sier Dørum.

Slår inn i fastlandsøkonomien

Nøyaktig hvor mye flyktningstrømmen vil koste, er foreløpig usikkert.

- Men i utgangspunktet høres dette mye ut. Og dette er penger som blant annet skal gå til livsopphold, noe som i et enkeltår slår rett inn i fastlandsøkonomien, sier Dørum.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets understreker at det fremdeles er mange ubesvarte spørsmål.

- Samtidig er det klart at dette vil øke ekspansiviteten i budsjettet. Det tror jeg forsåvidt kan være greit i den konjunktursituasjonen vi er i nå, med raskt avtakende vekst og økende ledighet. Da trenger vi uansett å få opp aktiviteten i Norge, sier Due-Andresen til DN.

- Sånn sett tror jeg at timingen ikke er av de verste for norsk økonomi, sier sjeføkonomen.

- Tredje beste

Budsjettet som ble lagt frem i forrige uke innebærer en allerede rekordhøy oljepengebruk på 194 milliarder kroner, rundt 2,8 prosent av Oljefondet.

Nå varsler regjeringen at det i månedsskiftet vil bli lagt frem en tilleggsproposisjon til statsbudsjettet, fordi asylsituasjonen var langt mindre prekær da det ble laget i slutten av august.

- Ideelt sett burde dette vært en del av budsjettet. Det nest beste ville vært å legge det frem som en tilleggsproposisjon allerede samme dag. Det tredje beste er det regjeringen nå gjør, mener Dørum.

Samtidig peker han behovet for en grundig redegjørelse, samt politisk «veldig gode» grunner for å vente.

Les også:

Asia i dag: Handelsaktiviteten stuper i Kina

«Boligpensjon» tvinger seg frem  

Se DNtv: Er med i patruljeløp for 18. gang: – Vi er stayere

Er med i patruljeløp for 18. gang: – Vi er stayere
Hvert år måler fire 70- og 80-åringer krefter, psyke og treffsikkerhet i et 12 timer langt patruljeløp. Mot soldater som er minst halvparten så gamle.
02:16
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.