Etter det VG forstår skal kuttet i formuesskatten være på til sammen 1,3 milliarder kroner i statsbudsjettet for 2016.

I tillegg til kuttene i skatten for de aller rikeste foreslår regjeringen også omfattende endringer av selskapsskatten og inntektsskatten, skriver avisen. Selskapsskatten kuttes med 2 prosentpoeng fra dagens 27 prosent til 25 prosent. Skatt på alminnelig lønnsinntekt reduseres tilsvarende.

For å sikre at staten fortsatt får inn omtrent like mye i skatteinntekter, innføres en helt ny toppskatt. Den nye toppskatten vil være progressiv, slik at du må betale en større andel av inntekten din i skatt desto mer du tjener.

Vil ikke kommentere

Statsminister Erna Solberg vil ikke kommentere VGs opplysninger, men bekrefter at regjeringen vil fortsette å kutte i formuesskatten.

– Vi har gjort mye på formuesskatten og vil gjøre mer, men selskapsskatten er det største og viktigste grepet i skattereformen. Reformen er helt sentral for å lykkes i den langsiktige omstillingen, skriver hun i en epost.

Finansminister Siv Jensen (Frp) vil heller ikke si noe, utover å bekrefte at det kommer skatteendringer i budsjettet hennes for neste år.

«Regjeringens oppfølging av skatteutvalgets forslag kommer i høst, men jeg har allerede slått fast at det vil bli lettelser i skattenivået. Hvilke skatteendringer som ligger i budsjettet vil bli presentert når det legges fram», skriver Jensen i en tekstmelding.

Mindre effektivt

Redusert selskapsskatt er langt mer effektivt enn kutt i formuesskatten for å øke investeringene i Norge, ifølge en rapport fra analyseselskapet Menon.

Menon anslår at 1 prosents reduksjon i selskapsskatten gir en økning i realinvesteringer i næringslivet på 0,48 prosent. En tilsvarende reduksjon i formuesskatten gir en økning på 0,06 prosent.

På spørsmål fra VG om hun var overrasket over de store forskjellene i effekten av kutt i de to skattene, svarer Solberg:

– Jeg ble ikke overrasket over at skattelettelser virker. Selskapsskatten har stor effekt fordi den treffer alle bedrifter. Derfor vil lettelser i selskapsskatten være det største og viktigste grepet i skattereformen.

Kritisk

Leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre er svært kritisk til det som ser ut til å bli nye kutt i formuesskatten.

– Stemmer dette, viser det at regjeringen fortsetter på kursen med store skattekutt til dem som har mest. Og det gjør den like etter at den har fått dokumentert at andre grep, enten det er på området skatt eller andre tiltak, har langt mer å si for støtte til næringslivet og å skaffe flere jobber, sier han til NTB.

– Regjeringen fortsetter å kutte i inntektene til fellesskapet. Det skal bli spennende å se hvordan de skal få dekket dette inn. Blir det fortsatt rekordbruk av oljepenger, spør Støre.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: 15 mrd i skattekutt på to år
 

Nye dystre tall under budsjettinnspurten  

Åpner for nye skattekutt - også for vanlige folk

 

- Det er ikke krise i Norge
- Det er ikke krise i Norge
Statsminister Erna Solberg og Siv Jensen møtte pressen i forkant av budsjettkonferansen onsdag
01:31
Publisert: