Lekkasjene var allerede ute i går kveld, og nå bekrefter finansminister Siv Jensen at regjeringen går inn for å heve grensen for momsfri netthandel med utlandet fra 200 til 500 kroner. Dermed kan folk som handler varer for opptil 499,99 kroner slippe moms og et behandlingsgebyr, som hos posten er 135 kroner.

Det får mange ivrige netthandlere til å juble, viser tilbakemeldinger DN har fått via sosiale medier. Det er særlig folk som kjøper ting man ikke får i Norge, eller ting de mener der grovt overpriset i Norge som er positive.

- Bildeler koster som regel 3-5 ganger så mye i Norge som for eksempel i Tyskland. Den bransjen trenger iallefall konkurranse, skriver Lars Schou på Twitter.

Den nye grensen skal vel å merke inkludere frakt og forsikring, som hittil har vært holdt utenfor når man har sett på om verdien er under 200 kroner.

Øker også «forenklet»-grensen

Samtidig økes grensen for såkalt «forenklet tollbehandling» fra varer til 1.000 kroner til 3.000 kroner. Posten har tidligere uttalt at de ønsket en grense på 5.000 kroner.

Økningen betyr at flere pakker vil falle inn under en rimeligere tollbehandling. Forskjellen på gebyret hos Posten er en økning fra 135 kroner for forenklet tollbehandling, til 270 kroner for ordinær tollbehandling. For varer under 3.000 kroner halveres altså gebyret, men momsen øker som vanlig i takt med verdien på varer og frakt. 

Skuffede gründere

Mange norske bransjer møter allerede tøff konkurranse fra utenlandske butikker, og nå frykter de at regelverket skal koste mange arbeidsplasser. Britta Hohne, som er günder i en stoffbutikk i Kristiansand tror flere hobbyrelaterte butikker som hennes vil slite fremover.

- Nettbutikker vil det bli færre av, fysiske butikker er det få av fra før, skriver hun

Les også Virkes reaksjon:  - Det er komplett galskap

Netthandelsgründer Einar Øgrey Brandsdal er også svært skuffet, og sier retorisk til Nettavisen at regjeringen tydeligvis ønsker at de skal flytte ut av landet.

- Jeg må tenke firmaet beste, som i denne saken ikke nødvendigvis betyr de ansattes beste. Det blir ikke lett. Hele verden kommer til å operere 20 prosent billigere enn norske bedrifter, sier Bransdal til Nettavisen.no.

Les også: 

- Det er komplett galskap

Ny boligbeskatning: - Gir lavere boligprisvekst og høyere leiepriser  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.