Regjeringen legger opp til å bruke 164 milliarder kroner fra oljefondet i neste års statsbudsjett, ifølge VG og TV2.

Dette er en rekordhøy bruk av oljemilliarder. Samtidig er det godt innenfor handlingsregelen, som åpner for å bruke inntil fire prosent av fondets verdi ved inngangen til budsjettåret. Fire prosent er anslått å være den langsiktige avkastningen på fondet. 

Helt konkret betyr milliardflommen at det strukturelle, oljekorrigerte budsjettunderskuddet - som er målet på oljepengebruken i budsjettet - øker til 164 milliarder kroner.

Tre prosent av oljefondet

Forbruket av oljemilliarder utgjør tre prosent av verdien av oljefondet ved inngangen til budsjettåret, melder Bloomberg News. Budsjettet legges først frem klokken 10.00 onsdag formiddag.

Regjeringen øker oljepengebruken med 17,3 milliarder kroner sammenlignet med årets budsjett, melder NTB. Som andel av oljefondet øker pengebruken fra 2,8 prosent til 3,0 prosent.

Venter svakere ledighetsøkning

Ifølge Bloomberg News anslår regjeringen at bnp i Fastlands-Norge vil vokse med:

  • 2,2 prosent i år, mot forrige prognose på 1,9 prosent
  • For neste år er anslaget en vekst på 2,0 prosent, mot forrige anslag på 2,2 prosent.

Regjeringen anslår at arbeidsledigheten vil være på 3,4 prosent i år og 3,6 prosent i 2015. Dette er en mindre ledighetsøkning enn regjeringen tidligere har anslått.

Bloomberg News melder også at regjeringen i forslaget for neste års budsjett anslår en oljepris på 656 kroner per fat i år, mot tidligere 650 kroner. For 2015 anslås det en pris på 650 kroner mot tidligere 626 kroner.

Les også:

Alt om statsbudsjettet 2015

Regjeringen vil endre handlingsregelen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.