Boligprisene har steget markert de siste tre årene.

I årets tredje kvartal var de 7 prosent høyere sammenlignet med samme kvartal året før, ifølge boligprisprindeksen tiø Statistisk sentralbyrå.

- Så langt i år har verken økt boligbygging eller økt krav til egenkapital ført til noen demping av boligprisveksten, skriver Statistisk sentralbyrå i prognoserapporten «Økonomiske analyser» som legges frem i dag.

Ifølge eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk økte boligprisene sesongjustert i oktober og november med henholdsvis 0,8 og 0,4 prosent.

Selv om SSB-analytikerne tar ned vekstanslaget noe fra forrige rapport, forventer de fortsatt dyrere boliger.

- På bakgrunn av utviklingen i boligbyggingen, husholdningenes inntekter og renter, samt befolkningsvekst, anslår vi at boligprisveksten vil bli 6-7 prosent årlig i prognoseperioden, skriver SSB.

En bolig som var verdt 3 millioner kroner ved utgangen av 2012, vil dermed stige til 3,6 millioner kroner ved utgangen av 2015, hvis prognosene holder stikk.

Slik tror SSB at boligprisene skal utvikle seg fremover, prosentvis endring fra året før:



Slik så SSBs prognoser ut i september:

Utviklingen i det norske boligmarkedet har lenge fått stor oppmerksomhet. Mange mener at norske boligpriser har kommet opp på et nivå eller nærmer seg et nivå hvor vi må regne med at boligprisene vil falle kraftig, påpeker SSB i rapporten.

Les mer fra rapporten:
Nå blir det nesten gratis å låne penger

I mange land har boligprisene falt mye både nominelt og reelt i etterkant av finanskrisen. I Norge varte nedgangen bare i to kvartaler fra slutten av 2008 og inn i 2009. Boligprisene har deretter økt mye.

Men i tiden frem til 2020 kommer kommer boligenes realprisvekst til å falle markant, ifølge rapporten.

Realpris er faktisk pris korrigert for inflasjon.

I 2015 er anslås realprisveksten til knapt 4 prosent mot 6 prosent i inneværende år.

- Etter 2015 forventes realprisveksten å avta ytterligere ned mot vel 1 prosent på slutten av dette tiåret, skriver SSB i «Økonomiske analyser».

- Myk landing i boligmarkedet
SSB mener et gradvis høyere rentenivå enn i dag etter hvert vil bidra til lavere vekst i økonomien, og påpeker at den nåværende oppgangen i norsk økonomi i noen grad drives av veksten i boliginvesteringene. Noe som vil øke boligkapitalen og tilbudet av boliger og virke dempende på prisveksten på boliger.

- Høyere renter vil på den annen side dempe veksten i etterspørselen etter boliger. Også en mer dempet vekst i økonomien som helhet bidrar til dette. Slik sett ser vi altså for oss en «myk landing» i boligmarkedet, skriver SSB i rapporten.

Den høye realprisveksten på boliger forventes å fortsette ennå noen år, men vil gradvis dempes og nærme seg realveksten i fastlandsøkonomien.

Vekst i realboligpris og BNP Fastlands-Norge. Prosent.
 
Kilde: SSB


- Utsiktene til en myk landing i boligmarkedet følger av at vi har forutsatt moderate konjunkturbevegelser uten store og brå endringer i renter, boligbeskatning eller andre kraftige konjunkturimpulser mot norsk økonomi, påpeker SSB.

Les også:
November-prisene: Leiligheter drar fra i prisgaloppen
Slik overtaler du banken til å sette ned boliglånsrenten
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.