I 2016-utgaven av selskapets årlige rapport "Energy Perspectives" skisserer Statoil tre alternative scenarioer for utviklingen i global økonomisk vekst og energietterspørsel frem mot 2040.

Alle Statoils scenarioer for energimarkedet tilsier økt import av gass til Europa.Samtidig er selskapet overbevist om at olje og gass uansett vil utgjøre 45 prosent av energimiksen i tiårene fremover.

Ser behov

- I 2040 er oljeetterspørselen et sted mellom 80 og 115 til 116 millioner fat per år, mot dagens produksjon på 95 til 96 millioner fat, sier sjeføkonom Eirik Wærness i Statoil under en pressekonferanse torsdag.

- Det tilsier en etterspørsel som er 18 prosent lavere til 22 prosent høyere enn i fjor, sier Wærness.

Gassetterspørselen er mellom 3.500 og 4.800 milliarder standard kubikkmeter i de tre anslagene.

- Dette innebærer at etterspørselen enten ikke endrer seg eller vokser med 35 prosent. Tar man høyde for at produksjonen faller år for år hvis vi ikke investerer, er det klart at det er behov for mye ny olje og gass i årene fremover, uansett scenario, sier Wærness.

45 prosent

Dette gjelder også under de radikale forutsetningene Statoil legger til grunn i det såkalte "renewal"-scenarioet.

I dette har selskapets analytikere "bestemt" at klimamålene fra Paris og IPCC nås, og deretter regnet seg tilbake til hvilke endringer det vil tilsi.

Selv i det scenarioet utgjør olje og gass 45 prosent av energimiksen.

I renewal-scenariet er etterspørselen 80 millioner fat per år i 2040, hvorav eksisterende felt produserer et sted mellom 20 og 50 millioner fat per dag.

- Da må vi levere mellom 30 og 60 millioner fat per dag fra felt som i dag ikke er i produksjon og ressurser som finnes, men som i dag ikke er bygget ut, eller som ikke er funnet ennå, sier han.

- En utfordring

I gass er det lignende tendenser, mener Wærness.

- Selv om gassetterspørselen i renewal-scenarioet er uendret fra i dag, vil vi måtte levere produksjon fra nye ressurser på mellom 1.800 og 2.700 millarder standard kubikkmeter. Det vil vil si mellom 15 og 25 ganger så mye som det produseres på norsk sokkel i dag. Det kan bli en utfordring på 24 år, en utfordring som er større i de andre scenarioene, sier han.

I den forbindelse mener han at konkurransedyktige ressurser som finnes i stabile politiske regimer med relativt lav karbonintensitet, som Norge, bør ha størst sjanse for å utvikles først.

- Det er gode grunner til å utvikle nye kilder for olje og gass og samtidig nye lavkarbon-energikilder, slik Statoil gjør, sier han.

Fremvoksende økonomier

Videre sier Wærness at energietterspørselen ikke vokser i OECD-området, men at veksten kommer i landene utenfor. Forskjellen ligger i grader av nedgang i OECD og vekst i de andre områdene.

- Dette kommer av at utviklingen går raskest i de fremvoksende økonomiene, der befolkningen vokser, sier han.

Wærness venter et volatilit oljemarked fremover, men den underliggende tendensen er at oljeprisene skal gradvis opp.

- Vi kan ikke utelukke at den prisoppgangen vi har sett i det siste skal korrigere litt før det skal opp igjen. Markedet vil være preget av volatilitet fremover, sier han til TDN Finans torsdag.

Wærness mener at oljemarkedet ikke er så langt fra balanse per i dag. Han peker på at de kommersielle oljelagrene begynner å falle utover året og inn i 2017. For gass er det mer usikkert, mener sjeføkonomen.

Se DNtv:

Han er Statoils Petter Smart
Hjemme i garasjen i Sola snekrer fagleder Kjell Einar Ellingsen sammen revolusjonerende undervannsutstyr ved hjelp av ølkasser, kryssfinér, kobberrør, barneleker og duppedingser fra Biltema.
00:50
Publisert:
 

Les også:

- Fristende å være med boligprisstigningen videre i Oslo  

– Liv kan gå tapt dnPlus  (DN+)

Asia i dag: Kjemper om to milliarder nye forbrukere

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Dette må du vite om «Brexit», milliarder i sluttpakke til oljeselskapene - og en milliardær og et gribbefond som har planen klar for kriserammede offshorerederier.

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Har du fått med deg DNs «Brexit»-serie?