Carnegie oppgraderer Statoil-aksjen fra salg til hold, men kutter kursmålet fra 160 til 145 kroner, ifølge en oppdatering tirsdag.

Ser bedre resultater

Carnegie-analytiker Kjetil Bakken venter at Statoil vil rapportere et resultat per aksje i tredje kvartal på 3,30 kroner, opp fra 3,10 kroner i andre kvartal, ettersom høyere produksjon og en sterkere dollar mer enn kompenserer for de svakere oljeprisene.

Analytiker Kjetil Bakken i Carnegie.
Analytiker Kjetil Bakken i Carnegie. (Foto: Joakim S. Enger)

Han tror spørsmålene alle stiller seg selv er rundt Helge Lunds avgang som konsernsjef, de svake oljeprisene, og hvilke konsekvenser dette vil medføre for Statoils del.

Bakken understreker at Statoils kontantstrøm fortsatt er under sterkt press fra høye driftsinvesteringer og lavere oljepriser.

«Mer gjeld er nødvendig for å beholde utbyttet», skriver han.

Carnegie-analytikeren mener også at Statoil bør vurdere ytterligere nedsalg, mens leteaktivitetsnivået bør opprettholdes, ettersom dette er avgjørende for den fremtidige verdiskapningen.

Kan faller til nær 70 dollar

Bakken venter at Opec vil beslutte gjøre kutt i produksjonen på det planlagte november-møtet for å balansere markedet, og anslår derfor en oljepris på 97 dollar pr fat i 2015, men erkjenner at det er risiko for at kartellet ikke kutter nok.

«Uten kutt, venter vi at Brent faller til lavt på 70-tallet, med en betydelig negativ effekt på Statoil-estimatene våre», heter det.

Han fremhever for øvrig at hans beregninger fortsatt impliserer en verdi på 160 kroner for Statoil-aksjen, men ser nedsiderisiko, og venter at aksjen vil handles til en rabatt så lenge Opec-usikkerheten vedvarer.

Les også: Statoil med nytt oljefunn i Nordsjøen
Mer lyn og torden for Gjensidige
Totals toppsjef døde i flyulykke i Moskva
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.