Saudi-Arabias rivaler i skiferoljefeltene fra Nord-Dakota til Texas mener de vil stå imot kongedømmets priskrig for å gjenvinne markedsandeler og redusere konkurransen.

Det skriver Bloomberg News torsdag.

Amerikanske produsenter mener at de har atskillig større økonomisk utholdenhet enn mange av Saudi-Arabias partnere i Opec. En rekke produsenter planlegger ifølge avisen å øke sin oljeproduksjon.

- Saudi-Arabia spiller meget høyt her. Hvis de bringer prisen ned til 60 eller 70 dollar pr fat, vil det gi en demping i USA, men det vil ikke være snakk om noen stans. Konsekvensene for andre Opec-land er atskillig alvorligere, sier Archie Dunham, styreleder i skiferoljeprodusenten Chesapeake Energy, til nyhetstjenesten.

Tror prisfallet smerter mest for Opec-produsentene

Svekkelsen i den globale referanseoljen Brent, som med 82,82 dollar pr fat nådde et bunnivå for de seneste fire årene tirsdag, bidrar til å øke spenningen i markedet før Saudi-Arabia 27. november skal møte de øvrige 11 Opec-medlemmene.

Frykten er at Saudi-Arabia ikke vil foreta noen kutt i oljeproduksjonen, slik at prisene vil fortsette å svekkes.

Dunham, som også er tidligere styreleder og konsernsjef for ConocoPhillips, sier at dette vil kunne fungere for Saudi-Arabia, som vil kunne tåle oljepriser på rundt 50 dollar pr fat.

- Men det store flertall av Opec-produsenter klarer ikke å gjøre opp sine budsjetter, og tilfredsstille befolkningen, når prisene faller under 80 dollar fatet, sier Chesapeake Energy-lederen.

Les også: - De er mer på vei til å gå solo. De kjører sitt eget løp

- Dette er bare begynnelsen

Forbes: Putin er verdens mektigste (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.