Oljeselskapet Statoil fikk et justert driftsresultat på 15,2 milliarder kroner i fjorårets siste kvartal, viser kvartalsrapporten som ble lagt frem torsdag.

På forhånd var det ventet et justert driftsresultat på 13,8 milliarder kroner, ifølge estimater innhentet av selskapet selv.

I tilsvarende kvartal året før endte det justerte driftsresultatet på 26,9 milliarder kroner.

Justert resultat etter skatt endte på 1,6 milliarder kroner, mot ventet 3,1 milliarder kroner, ifølge TDN Finans.

Selskapet foreslår et kvartalsutbytte på 0,2201 dollar per aksje.

- Resultatet i fjerde kvartal er betydelig påvirket av lave priser. Vi fortsetter imidlertid vår solide fremgang når det gjelder både kostnader og effektivitet. Vi trapper opp forbedringsprogrammet og tar ned investeringer og leteaktiviteten. Dette er viktige elementer i vår styring av virksomheten i en tid med lave oljepriser, sier konsernsjef Eldar Sætre i Statoil i en pressemelding torsdag.

Nedskrivninger på ti milliarder

Statoil fortsetter å merke effektene av oljeprisfallet, og tok nye nedskrivninger på netto 10 milliarder kroner i fjerde kvartal i fjor. Totalt ble det skrevet ned nesten 12 milliarder kroner i den internasjonale virksomheten, og 3,5 milliarder kroner i Norge. Dette ble imidlertid motvirket av at Statoil reverserte tidligere nedskrivninger på fem milliarder kroner i den internasjonale virksomheten. Ifølge Statoil ble dette drevet av driftsforbedringer, særlig for ukonvensjonelle felt på land i Nord-Amerika.

​Nedskrivningene kom på toppen av totalt 46 milliarder kroner i nedskrivninger i første kvartal, og totalt åtte milliarder kroner i andre og tredje kvartal.

Kutter i investeringene

I forbindelse med kapitalmarkedsdagen i London torsdag oppdaterer selskapet markedsaktørene om nye mål og planer, blant annet at:

  • Selskapets forbedringsprogram skal trappes opp med 50 prosent til 2,5 milliarder dollar per år fra 2016.
  • Statoil melder samtidig at årlige besparelser var på 1,9 milliarder dollar ifjor. Egentlig var målet å nå 1,7 milliarder dollar i årlige besparelser først i år.
  • Statoil reduserer organiske investeringer fra 14,7 milliarder dollar ifjor til rundt 13 milliarder dollar i år.
  • Selskapet ser organisk produksjonsvekst på rundt én prosent per år fra 2014 til 2017 og på to til fire prosent i årene fra 2017 til 2019
  • I porteføljen av såkalte ikke-sanksjonerte prosjekter med planlagt oppstart innen utløpet av 2022 er gjennomsnittlig balansepris redusert fra 70 dollar per fat oljeekvivalenter for tre år siden til 41 dollar per fat.
  • Selskapet vil kunne levere netto fri kontantstrøm i 2017 og 2018 med en oljepris på henholdsvis 60 dollar og 50 dollar per fat
  • Det innføres et toårig program for utbytteaksjer, gjeldende fra og med fjerde kvartal ifjor

Statoil

* Ventet ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.


Følg markedene i DN Investor

Les også:

Asia i dag: Starter nedtelling til kinesisk bankkrise

Miljøorganisasjoner:– Oljefondet vil spare på å bli grønnere

Jury: – Apple må betale milliarder for patentbrudd

SE DNtv: Her spiller astronauten bordtennis med en vannboble

Her spiller astronauten bordtennis med en vannboble
Den britiske astronauten Tim Peake er stasjonert på Den internasjonale romstasjonen ISS. Tirsdag stilte han opp på en direktesending som ble overført til nesten 300 000 skolebarn i Storbritannia.
01:48
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.