Den britiske bank og meglerkjempen Barclays Bank har intensjon om å selge hele sin eierandel i verdens største forvaltningsselskap, Blackrock, ifølge en melding mandag.

Salget vil skje gjennom et offentlig rettet tilbud ledet av investeringsbankene Barclays Capital, BofA Merrill Lynch og Morgan Stanley.

Banken kontrollerer i dag rundt 19,6 prosent av Blackrock, og eierposten har en markedsverdi på 6,1 milliarder dollar, i overkant av 36 milliarder kroner.

Blackrock har inngått en direkte avtale med Barclays om å kjøpe tilbake egne aksjer for inntil en milliard dollar dersom Barclays lyktes med å selge alle sine innehav, ifølge meldingen.

I 2009 kjøpte Blackrock Barclays investeringsvirksomhet, Barclays Global Investors, for 13,5 milliarder dollar, over 80 milliarder kroner i dagens valuta. Oppgjøret skjedde i form av 6,6 milliarder dollar i kontanter og resten i aksjer, slik at Barclays eierandel var da 19,9 prosent.

Statens pensjonsfond Utland, eller oljefondet, er Blackrocks tredje største aksjonær med en eierpost på 7,5 prosent som fondet kjøpte høsten 2010.

Sammen med Barclays og PNC Financial Services Group, som eier 21,7 prosent, utgjør disse de tre største aksjonærene i forvaltningsselskapet.

Les også:
- Det er for mange bankfolk i verden

Oljefondet inn i forvaltningskjempe (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.