BI–professor og tidligere leder av regjeringens lavutslippsutvalg, Jørgen Randers, sier at hverken marked eller selskapene – og i alle fall ikke folket og politikerne – har tatt innover seg tallenes tale og mener både Statoil, Petoro og Pensjonsfondet trolig er langt mindre verdt enn vi liker å tro, skriver Dagens Næringsliv.

– Min spådom er at vi ikke kommer til å brenne mer enn 50 prosent av de bokførte reservene av kull, olje og gass. I min verden er halvparten av de bokførte reservene hos store olje- og gasselskaper rett og slett verdiløse. Statoil og Petoro har mye dyre reserver. De bør enten selge disse til folk som fortsatt tror reservene har verdi, eller erstatte dem med billige reserver., sier Randers til DN.

DN omtalte i forrige uke en rapport fra Carbon Tracker sammenstilt med en oversikt over det norske pensjonsfondets investeringer. Konklusjonen er at Norges sparepenger er plassert i mer karbonreserver enn verden kan tåle, hvis farlig oppvarming av kloden skal unngås.

Kritiserer kortidstenkning
Randers kritiserer korttidstenkningen både hos folket, i selskapene og hos politikerne, men erkjenner at ingen vinner valg på økt bensinpris, strømpris og skatt.

– Egentlig burde løsningen på klimaproblemet vært enkel – hvis bare folk var villig til kutte cirka 2000 kroner i året hver, men jeg tror dessverre at utviklingen vil fortsette noenlunde som i dag i lang tid fremover – og det tror også aksjemarkedet.

Selv foreskriver han en enkel resept: gradvis nedfasing av investeringer i olje og gass, økt kvotepris på CO2, månelanding – karbonfangst og lagring (CCS) – i fattige land i stedet for på Mongstad, gradvis dreining mot klimainvesteringer i pensjonsfondet – og bort fra selskaper med dyre fossile reserver.

– Statoil-tap på 150 mrd.
Statoil risikerer et verditap på 150 milliarder kroner når reserver må nedskrives på grunn av overinvestering i dyre, ubrennbare fossile reserver, ifølge storbanken HSBC.

Tapet blir enda større i Petoro, i dag verdsatt til over 1000 milliarder kroner.

Ekspertene er sterkt uenige om etterspørselen etter olje vil øke eller falle. Blant de mest radikale er økonomer i storbanken Citigroup som mener vi er «nær toppen» i verdens oljebruk.

Pressetalsmann Bård Glad Pedersen i Statoil kommenterer HSBC-tallene og Randers uttalelser på følgende vis overfor Dagens Næringsliv:

– Statoil har en meget konkurransedyktig prosjektportefølje. Gjennomsnittlig break-even pris for våre sanksjonerte prosjekter er cirka 50 dollar per fat. Han uttaler at Statoil er for sterkere politiske tiltak for å møte de globale klimautfordringene, og vi mener Statoil er «godt posisjonert for en slik utvikling».

Les hele saken i Dagens Næringsliv torsdag.

Les også: Må la oljen ligge i bakken



Gazprom legger Shtokman-planer på is (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.