Under sin første tale til Labour landsmøte som partileder, tok Corbyn til orde for kamp mot fattigdom og urettferdighet på hjemmebane. Samtidig langet han ut mot statsminister David Camerons støtte til Saudi-Arabia.

Den 66 år gamle partiveteranen hadde mye å bevise, både overfor skeptiske partifeller og skeptiske velgere, da han gikk på talerstolen i Brighton tirsdag ettermiddag. På forhånd var det ventet at han ville prøve å samle rekkene i partiet. I en 45 minutter lang tale la han fram visjonene for et presset Labour.

– Jeg tvinger ikke gjennom partilinjer, sa han i talen.

– Jeg tror ingen har monopol på klokhet, vi har alle ideer og visjoner om hvordan ting kan gjøres bedre. Jeg ønsker en åpen debatt, jeg skal lytte til alle, jeg tror at lederskap er å lytte, sa Corbyn i sin første landsmøtetale som partileder.

Corbyn gikk direkte fra partiets venstrefløy til toppen da han ble valgt til sosialdemokratenes leder tidligere i september med sterk støtte fra mektige fagforeninger.

Skjeller ut Saudi-Arabia

Det var ventet at han kom til å dyrke en enklere og mer direkte stil på tirsdagens landsmøte. Den direkte linjen kom til syne da han dro fram statsminister David Camerons støtte til Saudi-Arabia.

– Cameron må stanse sin ukritiske støtte til slike land, sa Corbyn, som konkret viste til Saudi-Arabia og Bahrain. Dette er to land som undertrykker sine egne innbyggere, slo Corbyn fast.

Disse to kongedømmene «misbruker sine egne innbyggere og undertrykker demokratiske rettigheter», sa Corbyn, og la til at britiske våpen blir brukt av den saudiledede koalisjonen «i angrepet mot Jemen».

Urettferdighet og fattigdom

I sin tale la den ferske partilederen vekt på solidaritet, rettferdighet og det han kaller fellesbritiske verdier. Han anklager Camerons regjering for å ha kastet flere briter ut i fattigdom.

– Under mitt lederskap skal Labour utfordre denne nøysomheten. Vi skal innføre økonomiske reformer, utfordre ulikhet og beskytte arbeidernes rettigheter, sa Corbyn, som ble besvart av jublende partimedlemmer.

Han mener Camerons stramme økonomiske disiplin er gått ut på dato. Regjeringen støtter ikke britiske arbeidstakere og regjeringen støtter bare sine rike donorer, hevdet Labours nye partileder.

Intern uenighet

Relativt ukjente Corbyn erstatter Ed Miliband etter Labours dårlige valg i mai. Han markerer et klart skille med Tony Blairs mer sentrumsorienterte New Labour fra 90-årene, og de første ukene har vært preget av skepsis i partirekkene.

Flere ledende medlemmer er uenige i Corbyns motstand mot britisk deltakelse i flyangrepene mot IS i Syria. Labours forsvarspolitiske talsperson Maria Eagle støtter ikke Corbyns kampsak om å avslutte kjernevåpenprogrammet Trident.

Britenes konservative statsminister David Cameron har svart på lederskiftet i opposisjonen med å anklage Labour for å utgjøre en trussel mot både nasjonal sikkerhet, økonomisk sikkerhet og britiske familiers sikkerhet.

Finanspolitisk talsmann John McDonnell brukte sin tale til landsmøtet mandag til å legge fram en plan for høyere skatter på næringsliv og de rike.

Som fersk partileder har Corbyn imidlertid en vei å gå for å overbevise den jevne brite. Tre av fire sier i en fersk måling at de ikke vil ha veteranen fra venstrefløyen som statsminister.

Les også:
Storm på vei over Nord-Norge
Reuters: Volkswagen kan tilbakekalle 11 millioner biler

Se DN Tv: Folk er ikke redde

Folk er ikke redde
Birger N. Haug selger som før.
01:55
Publisert:

Rekordmange vil bli brannmenn

Opptaksprøver for Oslo brannvesen
Det har vært en boom i antall kvalifiserte søkere på opptaksprøven til brannvesenet i Oslo. En av grunnene kan være dårlige tider i olje og offshore.
02:15
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.