Volkswagen-konsernets nye toppsjef, tidligere Porsche-sjef Matthias Mueller, uttalte tirsdag at den tyske bilprodusenten kan komme til å tilbakekalle 11 millioner Volkswagen-biler for å justere de såkalte juksemotorene, melder Reuters.

I en pressemelding offentliggjort tirsdag skisserer Volkswagen en handlingsplan for en tilpasning av biler utstyrt med den omdiskuterte EA 189 EU5-diesel-motoren.

"En intern evaluering fredag fastslo at en service er påkrevd for omlag fem millioner Volkswagen-personbiler, av totalt elleve millioner kjøretøy for konsernet verden over", heter det.

Tekniske løsninger vil bli utviklet og lagt frem ovefor relevante myndigheter i oktober, fremgår det.

Volkswagen presiserer at nye modeller med EU6-motorer som selges i dag, ikke vil bli påvirket. Bilkonsernet vil også etablere egne nettsider under berørte bilmerker, som vil holde kundene oppdatert på utviklingen.

I et lukket allmøte med 1000 toppledere ved Volkswagens hovedkvarter i Wolfsburg sent mandag, uttalte Mueller at konsernet stod overfor en lang reise og mye hardt arbeid.

"Vi kommer bare til å være i stand til å bevege oss fremover stegvis, og det vil bli skuffelser", sa han, ifølge et manuskript som Reuters har fått tilgang til.

Det ble tidligere tirsdag kjent at Volkswagen-konsernet vil ta kontakt med de berørte kundene. Styret i Volkswagen holder krisemøte onsdag.

Les også: VW skal de neste dagene kontakte kunder som har jukseprogramvaren innstallert

Dersom samtlige elleve milloner biler som har installert Volkswagens 1,6 og 2,0 liter 189-dieselmotorer, herunder en rekke VW, Skoda og Audi-modeller, kan det komme til å koste bilprodusenten over 6,5 milliarder euro å bytte motorer, ifølge Reuters.

Sålangt omfatter motorene som har programvare som oppdager når de blir utslipptestet og som dermed går i "defeat modus", fem millioner VWer, 2,1 millioner Audi, 1,2 millioner Skoda, 700.000 Seat og 1,8 millioner nyttekjøretøy, som lastebiler, ifølge The Telegraph.

Den britiske avisen mener det er usikkert om bilene vil bli tilbakekalt, ettersom bilene med programvaren ikke representerer noen sikkerhetsrisiko. Det er imidlertid ventet at Volkswagen vil bære alle kostnader knyttet til reparasjon og utbedring av motorene.

Les også: Har ikke forlatt VW
VW skal de neste dagene kontakte kunder som har jukseprogramvaren innstallert
Teslas super-SUV avdukes i natt


Se DN Tv: Folk er ikke redde

Folk er ikke redde
Birger N. Haug selger som før.
01:55
Publisert:

Rekordmange vil bli brannmenn

Opptaksprøver for Oslo brannvesen
Det har vært en boom i antall kvalifiserte søkere på opptaksprøven til brannvesenet i Oslo. En av grunnene kan være dårlige tider i olje og offshore.
02:15
Publisert:
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.