For drøyt 15 år siden sørget opsjonshandlene til Nick Leeson for å dytte den britiske storbanken B#229s Bank utfor stupet.

Nå er Leeson i Sverige for å fortelle sin historie til alle som er villige til å betale. Han tar 10.000 britiske pund som profesjonell foredragsholder. Og han har nok å gjøre.

- Så fort det dukker opp en ny finansskandale så begynner telefonene å ringe, sier en leende Leeson til di.se.

- Dårlige systemer
Bare 25 år gammel ble Leeson sjef for opsjonshandelen hos B#229s Bank i Singapore. Lenge var han en stjerne, men vill spekulasjon endte til slutt med et giganttap på 1,3 milliarder dollar.

Leeson ser mange paralleller mellom hans sak og andre finansskandaler som har dukket opp de siste årene.

- Det handler om dårlige systemer og dårlig kontroll, og at menneskene som er ansvarlig for kontrollen ikke strekker til, sier Leeson til di.se.

Kjøpe tid
Nick Leeson var en ung mann som ønsket å vise frem et bilde av en fremgangsrik person, og forsøkte å rette opp en stor feil på ulovlig måte. Men på ett punkt hevder han sin uskyld - nemlig hensikten.

- Det var virkelig ingen kriminelle hensikter. Jeg forsøkte å kjøpe meg tid, sier han til avisen.

I dag ser han imidlertid at det har skjedd en snuoperasjon i den britiske banksektoren som inngir håp for fremtiden.

- Bankene forstår at de ikke kan fortsette slik de har gjort. Banksektoren har påført seg så mye skade de siste årene så tilliten på gjenskapes. Det finnes bare en måte å gjøre det på og det er å bli mer åpne og gjennomsiktlige, sier Leeson.

- Ikke noe jeg er stolt av
På spørsmål fra avisen om han skulle ønske at de ulovlige handlene hans aldri hadde sjedd, svarer Leeson:

- Vi er alle summen av våre erf#229er og dette er i stor grad en del av meg i dag. Det er ikke noe jeg er stolt over. Tvert imot er jeg veldig flau over det, men det har skjedd. For å kunne gå videre må jeg akseptere det.

Les også: Meglerne som gikk amok
(2011)

<b>Innrømmer å ha påført UBS milliardtap</b> (2011)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.