Historien har en lang rekke eksempler på meglere som har gjort uautoriserte handler og som i forsøk på å rette opp tabbene har påført selskapet de jobber for enda større tap.

Ansatt påførte UBS to milliarder dollar i tap

Den mest kjente traderen som har påført arbeidsgiveren fatale tap er Nick Leeson som i 1995 tapte 860 millioner pund på spekulasjon. Leeson prøvde å skjule tapene ved å ta enda større veddemål. Han veddet stort på Nikkei-indeksen - dagen før jordskjelvet i Kobe. Det påfølgende børsraset gjorde tapene enda større. Til slutt av tapene så store at B#229s Banks kapitial ble radert bort og selskapet med to hundre års historie gikk konkurs. Leeson rømte, men ble senere arrestert og fengslet i fire år i Singapore.

I 2008, før finanskrisen for alvor slo til i verdens finansmarkeder, avslørte den franske storbanken Societe Generale at juniortraderen Jérome Kerviel hadde påført banken 4,9 milliarder euro i tap – nesten 40 milliarder kroner. Dette er den største svindelen som en enkelt trader har utført.

"Spekulerte" bort 40 mrd.

Ifjor høst ble Kerviel dømt til en straff på fem års fengsel, men to av årene ble gjort betinget.

Traderen Yasuo Hamanaka i Sumitomo Corp var kjent som "Mr Copper" på 90-tallet. På et tidspunkt skal han ha kontrollert 5 prosent av verdens kobbermarked. Men i 1996 ble det kjent at han hadde påført Sumitomo 2,6 milliarder dollar i tap på kobbertradingen. Hamanaka fikk åtte års fengsel i 1996 etter å ha innrømmet å ha tradet ulovlig i ti år ved å forfalske underskriftene til sine overordnede.

I 2005 opplevde kobber-markedet nok en skandale da kinesiske Liu Qibing gikk på en kraftig smell. LME-tradere i London kjente Liu som den kinesiske stats hovedtrader for kobber, men i 2005 shortet Liu 200.000 tonn kobber . Men som følge av den økte etterspørselen og stadig stigende kobberpriser, endte spekulasjonen med enorme tap. Det skal også ha blitt kjent i markedet at kinesiske myndigheter gjennom Liu sto for shortingen og at de dermed ville bli nødt til å dekke seg inn. Det førte til enda større tap.

Kina-sjokk i kobbermarkedet

Kinesiske myndigheter har siden nektet for at Liu jobbet for dem og nøyaktig hvor mye Liu tapte er også ukjent. Det er i dag også ukjent hvor traderen Liu Qibing befinner seg, han forsvant tilsynelatende fra jordens overflate etter skandalen ble kjent.

Kinesisk kobber-bløff?

John Rusnak i Allfrist Financial tapte 691 millioner dollar på store veddemål i asiatiske børsmarkeder og spekulasjon i japansk yen. Rusnak ble i 2003 dømt til syv og et halvt års fengsel og til å betale hele beløpet tilbake.

 

Fondsforvalter Peter Young i Morgan Grenfell ble i 1996 avslørt etter tap på 220 millioner pund i uautoriserte handler. Selv om Peter Youngs tap ikke var så store som mange andre uautoriserte tradere, er Youngs navn godt kjent fordi han i rettsaken som fulgte stilte i kvinneklær og høye hæler.

De som trodde Young gjorde dette kun for å gjøre seg til, sperret øynene opp da det ble kjent i rettssaken at Young også ved flere anledninger hadde prøvd å utføre et kjønnsskifte på seg selv med en kniv, fiskesnøre og en saks. Stemmer skal ha befalt han om å gjøre det og han skal ha påført seg selv store skader. Young ble dømt, men slapp fengsel fordi dommeren mente han var for psykisk syk til å kunne sone i fengsel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.