Statoil har sammen med partnerne Petoro , Det norske oljeselskap og Lundin Norway gjort et oljefunn på 200-400 millioner fat i Aldous Major South-prospektet.

- Aldous Major South er et betydelig oljefunn i et av Statoils kjerneområder. Sammen med Avaldsnes-funnet vil dette kunne gi grunnlag for en ny, selvstendig utbygging i Nordsjøen. Som største ressurseier vil vi ta initiativ til å finne en god områdeløsning som maksimerer verdiskapningen, sier Gro G. Haatvedt, letedirektør for norsk sokkel i Statoil, i en kommentar.

En av de mest lovende
Statoil har tidligere beskrevet brønnen som en "High impact"-brønn (*), og resultatet bekrefter Statoils tro på letepotensialet på norsk sokkel i tråd med det som ble kommunisert på kapitalmarkedsdagen i juni.

Les mer: Her er Statoils viktigste brønner

Også Det norske oljeselskap har hatt forhåpninger til feltet, og er storfornøyde i dag. Administrerende direktør Erik Haugane i Det norske oljeselskap sier at et slikt funn er noe de har drømt om helt siden selskapets oppstart i 2005.

- Funnet representerer store verdier for aksjonærene og vil bety mye for den videre utviklingen av selskapet, sier Haugane i en pressemelding.

Les mer: - Bra med konkurranse om småfunn

Større enn Skrugard?
Brønnen 16/2-8, som er boret med Transocean Leader, har påvist en oljekolonne på cirka 65 meter i sandstein fra Jura-alder. Innsamlede data bekrefter at reservoaret er av meget god kvalitet.

Foreløpige volumer er estimert til å være mellom 200 og 400 millioner fat oljeekvivalenter for denne delen av strukturen i PL 265, og Statoil forventer ytterligere oppside i lisensen både nord og sør for funnet.

Storfunnet i Barentshavet tidligere i år, Skrugard, ble anslått til å inneholde 150 til 250 millioner fat oljeekvivalenter. Senere har Statoils letesjef for Barentshavet, Knut Harald Nygård, sagt at selskapet tror oppfølgingspotensialet ved Skrugard er på 500 millioner fat olje, altså dobbelt så mye som det høyeste utgangspunktet.

Aldous Major South ligger rett vest av Lundins Avaldsnes-funn (lisens PL 501) hvor Statoil er partner (40 prosent) og om lag 35 kilometer sør for det Statoilopererte Grane-feltet.

- Mer i vente
Etter ferdigstillelse av denne brønnen, vil Transocean Leader starte boringen av Aldous Major North. Denne brønnen har også et betydelig volum-potensiale.

Statoil har en eierandel på 40 prosent i prospektet, mens Petoro har 30 prosent, Det norske oljeselskap 20 prosent og Lundin 10 prosent i funnet som er gjort i Nordsjøen vest av Sandnes.

Les om familien bak Lundin: Norsk oljefest for svensk familie (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.