– Både Norge og Europa står overfor store utfordringer, og vi er enige i at det skal strammes inn, men asylinstituttet må beholdes, sa Venstre-leder Trine Skei Grande på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

– Forslagene fra Listhaug slaktes av en rekke høringsinstanser, og regjeringen har gått betraktelig lenger enn de har grunnlag for. Vår holdning er at hele forslaget bør skrinlegges, sa Skei Grande.

Stortingsgruppen sier dermed nei til alle de 40 forslagene Frp-statsråden la fram i romjulen.

Venstres ledelse mener forslagene må ses på som en helhetlig pakke, og at de både bryter folkeretten og er i strid med asylforliket som ble inngått i Stortinget i november. Partiet ber regjeringen om å komme tilbake til Stortinget med helt nye forslag som etter partiets mening må være i tråd med både asylforliket og Norges internasjonale forpliktelser.

Høringsfristen for forslagene gikk ut tirsdag. Et av de mest kontroversielle forslagene er å stramme inn retten til familiegjenforening.

I høringsforslaget har Listhaug pekt på at familiegjenforening innebærer en dobling av antallet som kommer til landet, men hun har også sagt at dette er et anslag, og at det er variasjoner fra år til år.

Statistisk sentralbyrå skriver i sitt høringssvar at påstanden om at familiegjenforening i praksis betyr en dobling av antallet innvandrere, ikke har støtte i innvandringen til Norge slik vi har opplevd den til nå.

Uavklart

Motstanden fra samarbeidspartiet Venstre og tilsvarende skepsis fra KrF  kan gi Sylvi Listhaug og regjeringen vansker med å få gjennomført planlagte innstrammingstiltak.

Helt  avgjørende blir imidlertid hva Arbeiderpartiet beslutter. Ap  var også deltaker i det tidligere flyktningeforliket, og med støtte til hele eller deler  av regjeringens forslag får disse solid politisk flertall med Ap.

Ap ville onsdag ikke kommentere hvordan partiet stiller seg.

--Regjeringen har ikke lagt noe formelt forslag frem for Stortinget. Statsministeren var onsdag usikker på hva de fremmer.  Slik besvarte partiets informasjonsmedarbeidere DNs forespørsel om å få vite hvordan Ap stiller seg etter Venstres beslutning onsdag (NTB/DN)

Følg markedene i DN Investor

Les også:
Asia i dag: - Fanget i en dødsspiral  
Torkjel (26) kan bli den yngste nordmannen som bestiger det høyeste fjellet på hvert kontinent. Dét skal gi karrieren hans en kickstart
Swedbank-sjefen sparket

DNtv:

Vil bli verdens beste hundekjører
16 hunder, 50 minusgrader og en ensom vei mot toppen. Amund Kokkvoll ofrer både venner og skolegang for å nå målet om å bli verdens beste hundekjører.
02:57
Publisert:

Vil forene verdens Mac- og pc-brukere
I DNs pitchekonkurranse denne uken møter du Arne Peder Blix fra Friend Software Labs.
01:01
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.