- Jeg har aldri opplevd glasstaket, men kanskje jeg har hatt flaks? undrer Solfrid Flateby, som ble kåret til Årets Unge Leder i 2009 ved konsulentselskabet Assessits årlige nominering.

- Faktisk har jeg nesten opplevd det motsatte: Jeg var gravid da jeg fikk tilbud om jobben som kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola, og det synes jeg står for en fantastisk holdning fra arbeidsgivers side. Det spilte ingen rolle om jeg var gravid og skulle være ute av jobben en stund, det viktigste var hva jeg kunne og hva jeg sto for.

En undersøkelse Ernst & Young gjorde blant 1000 kvinner i Storbritannia nylig konkluderte med at alder, mangel på rollemodeller, morsrollen og kvalifikasjoner/erf#229 er de fire største faktorene som påvirker kvinners karriere. "Glasstaket" har med andre ord ikke skylden for at kvinner ikke når til topps.

Glasstakseffekten innebærer at kvinner ikke når opp til de høyeste posisjonene fordi det finnes usynlige hindringer i organisasjonen. Noen mener barrieren er et usynlig nettverk hvor menn velger menn som sine etterfølgere, enten bevisst eller ubevisst.

- Et glasstak er ikke synlig for øyet, men det er usynlige mekanismer i kultur, ledelse og systemer som stopper kvinners utvikling, muligheter og karriere, sier Anne Mørup-Andersen i Assessit AS, som er prosjektleder for Årets Unge Leder.

Alder størst barriere
- Begrepet om at det finnes et enkelt glasstak for kvinner er dødt, sier Liz Bingham i Ernst & Young til Management Issues.

- Karrierekvinner har fortalt oss at de møter flere hindringer på vei mot toppen, legger hun til.

Alder fremstår som den største barrieren. Enten er man for ung eller for gammel til å bli leder. Også morsrollen stikker kjepper i hjulene og bremser karrieren.

- Det første som slår meg er at dette er en veldig kompleks problemstilling, sier Solfrid Flateby, som selv er mor til to jenter på fem og ni år.

- Norge er et foregangsland når det gjelder å få kvinner i topp-posisjoner, og det er jeg stolt av. Men jeg tror kombinasjonen familie og karriere har vært - og fremdeles er - en stor utfordring for mange. I de fleste parforhold må man i en periode velge vekk én karriere mens barna er små - hvis man da ikke kjøper seg hjelp utenfra, noe vi ikke har tradisjon for i Norge, fortsetter hun.

Hun understreker at både arbeidsgiver og arbeidstaker har et ansvar for å finne en løsning på problemene, slik at flere kvinner vil ta på seg toppjobber. For utviklingen går fortsatt for tregt, mener Flateby.

- Ikke kvitt "flink pike-syndromet"
- Jeg synes det er kult å se at mange arbeidsgivere i dag, blant annet både Coca-Cola og Reitangruppen som jeg har erf#229 fra, finner gode løsninger slik at man ikke behøver å være helt "utafor" når man er i permisjon og også legger forholdene til rette når man kommer tilbake på jobb. Arbeidsgivere må strekke seg mer, dessuten må man bli flinkere til å se løsninger selv. Gradert uttak av fødselspenger er for eksempel en fantastisk ordning som veldig få kjenner til, sier Solfrid Flateby.

Hun er enig i at kvinner trenger flere gode kvinnelige rollemodeller i lederposisjoner for å tørre å ta steget selv.

- Vi er fortsatt ikke kvitt "flink pike-syndromet". Mange blir i stillingen sin i frykt for å mislykkes lenger oppe i systemet, og det er synd. Mitt livsmotto er klart: "Hvis jeg ikke dauer av det, kan jeg prøve". Men det er viktig å understreke at man må finne balansen i sitt eget liv og selv velge å ville bli leder. Ingen skal velge for deg, sier Flateby.

Vær der spillet spilles
Anne Mørup-Andersen i Assessit AS, som er prosjektleder for Årets Unge Leder, sier til DN.no at kvinner må plassere seg der hvor "spillet spilles" og virksomhetene må "spille spillet fair". For glasstaket finnes - det er ingen myte, mener hun.

- Den enkelte kvinne har i den grad også ansvar for seg selv og sin karriere og for å takle eventuelle hindringer som måtte dukke opp. Ta opp kampen, spiss albuene og konfrontér glasstaket. Vær modig og dropp flinkeskolen, råder Mørup-Andersen.

Les også: Trenger ikke topp-CV for å bli en suksessrik sjef

<b>- Må ofre noe for å nå til topps</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.