- Mange er skeptiske, men det går fint an å kombinere en krevende lederstilling med familie og barn. Man må bare prioritere tøffere. De færreste kan sitte i en topplederjobb samtidig som de trener til en maraton, baker hjemmebakte boller, henter i barnehagen fem ganger i uken, gjør husarbeid og får tid til å gå på café med venninner. Man må ofre noe, sier country manager Anne Mørup-Andersen i Nova Networks til DN.no.

I dag inviterte talentnettverket unge kvinnelige talenter i alderen 20-35 år til konferanse i Oslo for å inspirere flere til å satse på lederjobber. 63 unge kvinner møttes for å mingle, bygge nettverk og bli inspirert av andre kvinner som har lykkes i næringslivet.

- Det er for få kvinner på toppen, men det handler ikke bare om at bedrifter må bli flinke til å ansette kvinnelige ledere og putte kvinner i styrene sine. Det handler også om at kvinner må ville og våge å bli ledere, sier Helene Hammarberg i Nova Networks, som i dag har cirka 10.000 medlemmer i Norden. 600 av disse er norske, og litt under halvparten er kvinner.

- Når det er så få kvinner i lederposisjoner, er det også få kvinner som har reell makt, peker hun på.

Få kvinner på innsidelistene
Dét kom tydelig frem i en rapport som kommunikasjonsrådgiver Marius Parmann i Burson-Marsteller la frem på konferansen. Her avdekkes det at en stor overvekt er menn i listen over primærinnsidere i de 220 selskapene på Oslo Børs.

- Vi hentet ut listene over såkalte primærinnsidere i samtlige børsnoterte selskaper. Bare 27,5 prosent av de 5251 personene som regelmessig besitter innsideinformasjon i selskaper notert på Oslo Børs er kvinner. Blant de aller mest betrodde rollene - styreledere, konsernsjef og finansdirektør - er andelen kvinner så lav som 8 prosent, sier Parmann.

- Da det er rimelig å anta at talent er jevnt fordelt mellom kvinner og menn, er det påfallende at menn innehar over 90 prosent av de mektigste rollene i børsnoterte selskaper. Her går verdier tapt! bemerker han.

En primærinnsider er en person i styre, ledelse eller andre i tilknytning til et børsnotert selskap som er underlagt krav knyttet til handel og rapportering av handel. Disse har ofte stor kunnskap om selskapets løpende virksomhet og er i mange tilfeller bedre egnet til å vurdere hvilken retning aksjekursen vil bevege seg i. Primærinnsidernes transaksjoner er viktig info for markedet, og innsiderne plikter å melde handlene sine. Samtlige selskaper notert på Oslo Børs plikter å føre oppdaterte innsidelister.



Totalt: 72,5 prosent menn - 27,5 prosent kvinner

Styrerepresentanter: 65,1 prosent menn - 34,9 prosent kvinner

Styreleder: 91,6 prosent menn - 8,4 prosent kvinner

Konsernsjef: 96,1 prosent menn - 3,9 prosent kvinner

Finansdirektør: 87,7 prosent menn - 12,3 prosent kvinner

Konsernledelsen: 84,8 prosent menn - 15,2 prosent kvinner

Styrenestleder: 68,9 prosent menn - 31,1 prosent kvinner

Assistent: 24,2 prosent menn - 75,8 prosent kvinner

(Kilde: Innsidelister hentet ut fra Oslo Børs av Burson-Marsteller)



- Må ikke være superkvinne
- Dette er tall som taler sitt tydelige språk og handler om hvem som har reell makt. Kvinneandelen må opp! sier Anne Mørup-Andersen i Nova Networks. Hun forteller at stadig flere unge kvinner med lederambisjoner tar kontakt med dem og stiller spørsmål om balansen toppjobb/fritid.

- Man må ikke være superkvinne for å kombinere en lederstilling med familie og barn, men vi er klare på at man må være villig til å ofre noe. For en toppjobb krever mye. Man får ikke tid til alt, understreker hun.

Samtidig må norske bedrifter være villige til å tilpasse seg nye ledertyper, påpeker hun.

- Det handler om å ha lyst og mot til å være på toppen, men det handler også om at bedrifter må være fleksible og legge til rette for at småbarnsmødre kan være toppsjefer. Derfor er det viktig å "velge riktig sjef", slik flere av foredragsholderne våre her i dag har tatt til orde for. Velg deg en sjef som gir deg støtte og er fleksibel, som lar deg kombinere de ulike rollene du har, sier Mørup-Andersen.

- På samme måte som det er viktig å ha "riktig" sjef, er det også viktig å ha "rett" ektefelle: For at du skal lykkes i karrieren, er det helt nødvendig med backup hjemmefra. Begge parter må ofre noe, og kanskje må den ene sette sin karriere på vent noen år mens den andre satser, sier Helene Hammarberg.

Les også: Store karrieremuligheter og god lønn...

Danske elever deles i A-lag og B-lag

100 elever plasseres i egne eliteklasser

Her vil vi studere i 2012 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.