Etter et kraftig hopp i søkere til ingeniørstudier i fjor, fortsetter den positive trenden også i år, med en økning på over 7 prosent, ifølge tall Samordna opptak la frem mandag morgen da årets søkertall til høyere utdannelse ble offentliggjort.

- Vi har hatt en økning på teknologiske utdannelser på 68 prosent siden 2005. Dette er fantastiske tall, når du ser over tid. Et utdanningsområde som har økt med 68 prosent, og fremdeles har en økning på over 7 prosent er meget bra. Det skal vi være veldig fornøyd med, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen til DN.no.

Les også: Her vil vi studere i 2013

Søkerrekord til høyere utdanning
Til teknologiske fag er det i år samlet sett 5,79 prosent flere søkere enn i fjor.

Ser man kun på ingeniørutdanningen på bachelornivå er det en økning i antall søkere på 7 prosent fra i fjor til i år. Antallet søkere er opp fra 5054 til 5411,

Økningen i antall søkere til integrert ingeniørutdanning på masternivå er opp 7,8 prosent, fra 4742 søkere i fjor til 5113 i år.

I alt har rundt 117.200 personer søkt seg til studier fra høsten. Det er en økning på 1,2 prosent og nok en søkerrekord.

Likevel er det et område innen de teknologiske fagene som har en kraftig nedgang - maritime fag har en nedgang på over 11 prosent. Dette dreier seg likevel om et fåtall søkere fra 607 søkere i fjor til 537 søkere i år.

Les også: Lokker med «miljø», «innovasjon» og «design»

Relevans til arbeidslivet
Det har tidligere blitt utrykt en sterk bekymring over Norges ingeniørmangel. Samtidig har næringslivet ønsket en mer relevant utdanning som forbereder studentene bedre på arbeidslivet som møter dem etter endt studie. Det mener kunnskapsministeren er viktig å lytte til.

- Vi må ha en enda større oppmerksomhet rundt relevansen i utdanningene fremover, sier hun til DN.no.

- For det er noe når næringslivet sier vel, vel, det tar litt tid før de kan brukes i virkeligheten, sier Halvorsen.

- Relevansen i utdanningene må økes for å endre på dette.

Kunnskapsministeren mener derfor det er viktig at studenter får komme seg ut i arbeidslivet tidlig i utdanningsløpet.

- Jeg er helt sikker på at det å ha kontakt med arbeidslivet og ha de som er gode samarbeidspartnere for ingeniørutdanningene, er med på å både motivere og bidra til at flere fullfører studiene, at utdanningen oppleves som mer relevant, og at de faktisk er i stand til å gå mye mer direkte inn i arbeidsoppgaver når de er nyutdannet.

Les også: - Som student har du ikke den erf#229en som trengs der ute

 

Bekymret over søkerrekorden
- Når det stadig blir flere studenter uten at regjeringen følger opp med midler til nye bygg, større forelesningssaler og tilstrekkelig med lesesalsplasser, vil dette gå ut over kvaliteten i høyere utdanning, sier André Almås Christiansen, nestleder i Norsk studentorganisasjon (NSO) i en pressemelding.

Ved fjorårets opptak ble det gikk ut 79.404 tilbud om studieplass, 4878 mer enn året før. Samtidig ble det ikke bevilget vesentlig mer penger til nye bygg eller infrastruktur.

- I størrelse tilsvarte fjorårets økning det antallet studenter som i dag går på hele Universitet for Miljø- og biovitenskap. Det sier seg selv at det ikke er plass til så mange studenter i eksisterende bygningsmasse, sier Almås Christiansen.

Ønsker økt samarbeid
Kunnskapsministeren oppfordrer alle høyskoler og universiteter som utdanner ingeniører å få til et samarbeid med næringslivet.

- Kvaliteten og relevansen i utdanningen som eleven selv etterspør er noe av det viktigste. Der er vi egentlig bare i starten av å se hvilket potensial som ligger i utviklingsmulighetene, sier Halvorsen.

Kunnskapsministeren mener det er takket være et godt samarbeid med flere instanser at man ser en fortsatt økning i antall søkere til disse studiene.

- Jeg vil berømme alle som har vært med i dette samarbeidet når det gjelder fronten for realfag, for eksempel Tekna, og NITO, ulike deler av næringslivet, og mange av de som jobber med utdanning, sier Halvorsen.

Samarbeidet, og den måten næringslivet selv snakker om hvor interessante yrker de har å by på innenfor teknologi og realfag, mener Halvorsen er med på skape interesse blant de unge.

- Det er slik som ungdom legger merke til helt tydelig når de orienterer seg. Derfor er det fantastisk hvordan man har klart å få opp interessen for realfag og teknologiutdanningen på i løpet av kort tid, sier hun.

Les flere saker på DN Talent(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.