– Lønn er helt klart en faktor som spiller inn, mer enn folk ofte liker å innrømme selv, sier Henrik Tønnessen (22).

Han har en fersk bachelor i økonomi med fordypning i prosjektledelse fra BI, jobber for tiden i Nordea og planlegger en mastergrad fra neste år. 22-åringen er også en del av Nova Agentums talentnettverk, en «base» med norske studenter som har minst B i karaktersnitt.

Leder for nettverket, Sverre Haugen, har sammenlignet data fra konsulentselskapet Universums årlige undersøkelse blant 10.000 norske studenter og svarene «hans» studenter - rundt 100 personer - ga på de samme spørsmålene.

Studentene ble blant annet bedt om å velge de tre tingene som var viktigst når de skal velge sin første jobb. Basert på svarene er det nesten ingen av toppstudentene som blir kategorisert som en «hunter», en person som jager de økonomisk lukrative jobbene. Rundt 10 prosent av den store studentmassen som svarte på Universum-undersøkelsen havner i denne kategorien.

Men på spørsmålet om hvilken lønn de forventer når de er ferdigutdannet, svarer Nova-medlemmene i snitt 466.000 kroner. Det er 26.000 kroner høyere enn snittet hos studentene for øvrig.

– Det er interessant at samtidig som de ikke synes høy lønn er viktig, har de høye forventninger til lønnen. De kjenner lønnsnivået, vet sin verdi og har klare forventninger, sier Haugen.

Vil ha alle muligheter
Tønnessen kjenner seg igjen i beskrivelsen.

– Det er kanskje litt imot janteloven å si det, men den tryggheten en stabil og god inntekt gir er viktig for meg. Samtidig er ikke lønn det jeg setter høyest når jeg ser etter jobb. Da hadde jeg studert noe annet, han.

Selv valgte han økonomi på grunn av alle mulighetene det gir.

– Økonomi er så allsidig, man kan gjøre så mange ting. Jeg har fordypet meg i prosjektledelse og har lyst til å drive med planlegging, strategi og ledelse videre. Samtidig er bank og finans også spennende. Og som oljebarn vet jeg jo at det er store prosjekter å jobbe med her i området, sier Sandnes-gutten.

Ut og opp
Når svarene fra den store studentmassen (Universum) og talentene (Nova) sammenlignes, kommer flere forskjeller frem:

Halvparten av Nova-medlemmene vil bli leder. 25 prosent av Universum-respondentene svarer det samme. Toppstudentene er også mer opptatt av en internasjonal karriere, og tiltrekkes av prestisjejobber der man kan klatre og utvikle seg.

Tønnessen er fortsatt enig.

– Jeg har lyst til å prøve meg i utlandet for å se om jeg er dyktig nok. Hvis sjansen byr seg, tar jeg den. Uten at jeg har et klart mål om hvor, når og hvor lenge jeg skal være ute.

– Hva med lederambisjonene?

– Som leder av næringslivsutvalget på BI i Bergen har jeg fått prøvd hvordan det er å ha ansvar for undergrupper, styrer og en halv million i budsjett. Om fem til ti år har jeg lyst til å være leder for noen. Om det er to eller 200, vet jeg ikke ennå.

Pengejegere? Nei, takk!
Sverre Haugen i Nova sier ingen av forskjellene har overrasket ham.

– Men glad for at lønn ikke bli vektlagt så tungt. Vi lever av å koble talenter med arbeidsgivere. Hvis vi bare hadde hatt pengejegere i basen vår, ville nok ikke mange bedrifter vært interessert, sier han.

– Hvorfor ikke?

– De færreste som ansetter mennesker, ønsker en nyansatt som har tatt jobben på grunn av lønnen.

LES OGSÅ:

<b>Fredriksens wonderboy takker for seg</b>

<b>Tjente en drøy milliard på klær</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.