Iselin Næss (26) hos Norrøna fullroser derimot sin sjef Bjørn Fjellstad og kunne ikke hadde det bedre på jobben:

- Han er strukturert, klar på ansvarsfordeling, legger til rette for videreutvikling, er effektiv og har et smittende humør. Og samtidig som han er en sprudlende kollega, er han en seriøs leder som vi har stor respekt for. Selv om han er travelt opptatt, har han alltid tid til oss, sier hun til DN.no.

Næss jobber i markedsavdelingen hos Norrøna Sport, og er sikker på at det gode forholdet hun har til sin nærmeste sjef er av stor betydning for at hun gleder seg til å gå på jobb hver dag.

- Klart man blir motivert til å yte en ekstra innsats når man har en dyktig og inspirerende leder, sier hun.

Dette stemmer godt overens med en ny omfattende global studie på medarbeiderengasjement som Dale Carnegie og MSW Research står bak. Over 1700 medarbeidere mellom 18 og 61 år deltok i undersøkelsen.

Mellomlederens viktige rolle
- Det mest interessante er hvor ekstremt viktig rolle mellomlederen har. Hvis en arbeidstaker er misfornøyd med sin nærmeste leder, er det hele 80 prosent sjanse for at han eller hun blir uengasjert i sitt arbeid. Dette er dramatisk og må tas på alvor, for alle vet jo at engasjerte medarbeidere er mer produktive, sier daglig leder og trener Ellen Kristine Breiby i Dale Carnegie Training Norge til DN.no.

Dale Carnegie Training ønsket å finne de faktorene som driver medarbeiderengasjement, og det viste seg at tre drivere skilte seg klart ut:

  • Forholdet til nærmeste leder
  • Tro på toppledelsen
  • Stolthet for organisasjonen

- Å ha en omsorgsfull leder er et av nøkkelelementene for en positiv og suksessrik arbeidsmiljøstrategi. Ansatte ønsker å føle seg verdifulle, de vil ha en leder som er interessert i deres liv, helse og velvære - ikke bare i hvor faglig dyktige de er, påpeker Breiby.

Det handler rett og slett om å se sine ansatte.

- De fleste ledere løper og tar seg ikke tid til å stoppe og lytte ordentlig. Men de må skjønne hvilke verdier de ansatte representerer, hvis ikke kan de ikke motivere. Hvis din nærmeste leder gir deg trygghet, inspirasjon, entusiasme og empowerment, altså følelsen av å kunne bidra med noe på arbeidsplassen, skaper det engasjement, sier Ellen Kristine Breiby.

 


Nordmenn mest engasjerte, men...
Arbeidstakere blir også engasjert ved å ha tro på toppledelsen. De blir inspirert av rollemodeller som oppmuntrer til måloppnåelse, bidrar til positivt engasjement og et godt samlet arbeidsmiljø. Den tredje driveren viser at medarbeiderengasjementet er høyest blant dem som føler en stolthet for selskapet sitt.

- Studien er global, og vi ser ikke de helt store forskjellene fra land til land. Men Norge peker seg ut på to områder: Norge er det landet i verden med størst grad av engasjement på arbeidsplassen og norske menn er mer engasjert enn norske kvinner. Likevel er det hele 63 prosent av nordmennene som bare er delvis engasjerte eller uengasjerte, så det er absolutt et potensial for forbedring også her i landet, understreker Breiby.

Det kommer også frem - kanskje ikke så overraskende - at jo høyere stilling og høyere lønn man har i organisasjonen, jo mer engasjert er man i jobben sin. Fullt ut engasjerte medarbeidere vil trenge en vesentlig høyere lønnsøkning for å forlate sin nåværende jobb enn delvis engasjerte eller uengasjerte medarbeidere.

Iselin Næss hos Norrøna synes funnene høres logiske ut:

- Når sjefen viser stor arbeidslyst og stort engasjement, er jo dette ekstremt smittende nedover i organisasjonen. For meg er det veldig viktig å ha en god sjef, det påvirker helt klart arbeidshverdagen min i positiv retning, sier hun.

Les også: - Er vi nordmenn litt "verdensmestere"?

Slik lykkes du som mellomleder

Nikolai (26) er en "tapper sliter" - her er de tre talenttypene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.