Aldri før har flere nordmenn studert i utlandet. 23.442 forrige studieår, ifølge tall som Lånekassen offentliggjorde denne uken.

For at Norge ikke skal bli tømt for gode hoder, bruker den private handelshøyskolen BI tre millioner kroner på å sikre seg 20 ferdige bachelorstudenter med toppkarakterer til skolens masterprogram, skriver Dagens Næringsliv.

Dette skal de fortsette med i minst fem år fremover.

– Konkurransen om toppstudentene blir stadig tøffere. De får veldig mange tilbud fra veldig mange skoler. Å ha motiverte stjernestudenter på BI styrker hele fagmiljøet og inspirerer de andre. Derfor tilbyr vi stipend til de aller beste. Jeg ser positivt på konkurranse med utenlandske skoler, men vi trenger toppstudenter hjemme også, sier Tom Colbjørnsen, rektor ved BI, til DN.

Får 150.000 hver
Elisabet Paulsen (22) og Olav Akrawi (23) er to av de 20 studentene ved BI i Oslo som har mottatt skolens nyopprettede stipend.

«Presidential scholarship» dekker semesteravgiften for begge årene de går masterprogrammet ved BI, i alt rundt 150.000 kroner per hode.

- Jeg har en relevant jobb ved siden av studiene her hjemme. Det er vanskeligere å skaffe seg det i et annet land, sier Olav Akrawi til Dagens Næringsliv.

Da han skulle søke seg til et masterprogram sto det mellom Copenhagen business school og å fortsette studieløpet ved BI i Oslo. Det ble Norge og Nydalen.

- Tror sjansen er større
I forrige uke begynte han på masterprogrammet i finans, sammen med blant andre Elisabet Paulsen.

– Jeg var også innom tanken på å ta masteren et annet sted, i et annet land. Men det er vanskeligere å bygge relasjoner til norske bedrifter når man selv sitter i utlandet. Med base i Oslo, og tett kontakt med næringslivet gjennom skolen, tror jeg sjansen er større for å finne den rette jobben, og å finne den raskt, etter studiene, sier Elisabet Paulsen til DN.

For ett år siden kom hun hjem fra et semester i Hong Kong.

– Alle har godt av å komme seg ut, utvekslingsmuligheter var et kriterium for meg da jeg valgte å studere i Oslo. Hong Kong var en fantastisk opplevelse, og studentene jobbet hardt. Arbeidsmiljøet er konkurransepreget og ligger på et høyt nivå, sier hun.

Olav Akrawi, som var i Austin i Texas ifjor, er ikke redd for at en master fra Nydalen skal hindre ham i å få jobber i globale bedrifter.

– Vi går en internasjonal master, sammen med studenter fra ulike deler av verden, og får god erf#229 fra det. På kort sikt er drømmen å jobbe i et internasjonalt selskap med base i Norge, sier han til Dagens Næringsliv.

Les også: Rett fra skolebenken til millionlønn

<b>Hilde sparte 300.000 studielånskroner til bolig</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.