- Vi er litt bortskjemte, for å være ærlig. Og heldige. Vi hadde jo aldri i verden hatt råd til noe sånt i dag, sier Alexander Bøe (26), masterstudent på Blindern og leder av Oslostudentenes idrettsklubbs (OSI) hyttegruppe på åtte personer.

Idrettslaget eier to store hytter i Nordmarka utenfor Oslo: tilsammen 92 sengeplasser med drøyt 3000 overnattinger ifjor. Bøe snakker om studentene i Oslo og Trondheim som hytteadelen. I de to største studiebyene nytes fruktene av en årelang tradisjon for frivillig studentengasjement.

Les hyttesjefenes beste tips til billige høstturer nederst i saken.

Den første hytta i Nordmarka i Oslo sto ferdig i 1929, takket være en frivillig studentgjeng. Siden er den blitt driftet på dugnad av studentidrettslaget, og er nå et gigantanlegg noen kilometer øst for Sørkedalen. Et «bestyrerpar» tar seg av den daglige driften, mens store prosjekter og dugnadsarbeid gjøres av et titall studenter flere ganger årlig.

 

I tillegg eier og drifter OSI enda en hytte, noen kilometer nord for Tryvann. Med overnattingspriser på maks 150 kroner natten for studenter, vasser de imidlertid ikke i penger.

– OSI fikk rundt 200.000 tilbake fra hyttedriften ifjor, i tillegg til noe støtte fra velferdstinget. Alt går til vedlikehold og oppussing av hytta, sier Bøe.

I Trondheim ble den første studenthytta bygget for nøyaktig 100 år siden. Den står fortatt der, i Bymarka, betraktelig oppgradert med 60 sengeplasser, en ansatt kokk, badestamp og garderobeanlegg – til 50 kroner natten for studenter.

September full før skolestart
– Høsten er høysesong. Alt skal «kickoffes», sier Haakon Mølster (23), masterstudent på BI, leder av OSIs sykkelgruppe og aktiv hyttebruker.

Linjeforeninger, faddergrupper, OSIs 33 undergrupper. Alle vil innvie det nye semesteret i marka. September var fullbooket allerede før skolestart.

– Generelt er det nesten alltid fullt i helgene, mens det er en utfordring å fylle opp plassene i ukedagene. Jeg skulle ønske at studentene var mindre ambisiøse, droppet lesesalen og dro hit i ukedagene, sier Bøe og ler.

Sover i kø
Studenter i sovepose på linoleumsgulvet utenfor bokhandelen på campus en tirsdagskveld er ikke et uvanlig syn på NTNU i høstmånedene. De vil være først i køen onsdag morgen når bookingen av helgene på 23 studenthytter uten strøm og innlagt vann åpner.

Med en prislapp på 30 kroner per medlem per natt har NTNUs idrettslag registrert en økning i antall overnattinger på hyttene de seneste årene. En foreløpig topp ifjor var på over 8700 overnattinger. Hittil i år har NTNUI registrert 4350 overnattinger.

– Vi har en årlig driftsinntekt på rundt 300.000 kroner. I tillegg får vi støtte fra NTNUIs hovedstyre. Det er nok til at vi kan opprettholde driften og sette av noen penger til større prosjekter, sier Kristoffer Slåttsveen.

Han leder en gruppe på rundt 15 frivillige NTNU-studenter som jobber året rundt for å drifte og vedlikeholde de tilsammen 23 koiene – små, enkle skogshytter – i trøndelagsområdet.

 

Studentidrettslaget eier de fleste koiene selv, som de gjerne har fått billig av grunneiere i området. Andre leier og forvalter de.

– For oss er det en sosial aktivitet i seg selv å styre hyttedriften, i tillegg til at vi føler at vi holder på med noe meningsfylt. Vi er en kombinasjon av tur- og snekkerglade folk. På høsten er det firefem store dugnader, og rundt 20 veddugnader, der også mange andre studenter bidrar. På våren arrangerer vi fellesturer. Koie-til-koie-tur er en klassiker, sier Slåttsveen.

Også i andre studiebyer finnes det hyttetilbud for studenter til en rimelig penge, men ikke i samme skala. Mange steder eies ikke hyttene av studentene selv, men av studentsamskipnaden. Som i Bergen, der samskipnaden denne våren kunne åpne dørene til den splitter nye studenthytta på Kvamskogen.

Bort fra luksus
Koietradisjonen i Trondheim startet i 1947. Trondheimsstudent Nicolay Selmer hadde falt under krigen og foreldrene hans donerte lønnen han hadde opparbeidet seg i tjenesten til universitetets idrettslag.

– Han var en ivrig friluftsmann. Derfor ble det bestemt at det skulle bygges en koie for pengene, som et alternativ til Studenterhytta, som mange mente var blitt for luksuriøs, sier Slåttsveen.

22 koier og 66 år senere er lite forandret. Dugnadsgjengen har tilbragt flere uker av sommeren noen kilometer sør for Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Ved siden av den gamle «Stakkslettbua » reiser de nå en helt ny. Men heller ikke nybygget skal ha strøm og vann. Jacuzzi er det bare å glemme.

– Det har vi på Studenterhytta. Litt av sjelen med koiene er at det er enkelt. Man kommer ut i naturen og må klare seg med det som er der, og få litt avkobling fra den gjerne tekniske hverdagen som mange av oss har. Det trives ihvertfall jeg veldig godt med, sier Slåttsveen.

For Bøe og de andre i Oslo studentidrettslag er hyttene i Nordmarka noe som bare er deres. Riktignok er den store Studenterhytta tilgjengelig for alle, men det skal ikke være noen tvil om hvem stedet er til for.

– Som student i Oslo gjør man veldig ofte det alle andre gjør. Spiser på de samme plassene, går ut på de samme stedene. Hyttene er studentenes greie, noe ikke alle andre i Oslo har, sier Alexander Bøe.

Pause fra pensum?

Her er hyttesjefenes beste tips til høstturer

 

Oslo

Studenterhytta, Nordmarka

Eies og driftes av Oslo studentidrettslag, samt et «bestyrerpar» som drifter hytta på heltid. OSI drifter også KSI -hytta like ved.

Sengeplasser: 64

Pris: 150 kroner per person per natt (Grunnpris for leie av hele hytta er 3000 kroner) 650 kroner for kost og losji.

Tips til høstturer, fra Studenterhytta:

  • Til Finnerud, enten via Tømte eller direkte, og nordover til Sakariastjern. Der vender man sørøstover og går i retning Kobberhaugshytta tilbake til Studenterhytta. Turen bør avsluttes med bading i Blankvann.
  • Gå sørover til Nordmarkskapellet og deretter vestover til Smedstua og Tømte. Derfra kan du gå videre til Finnerud og tilbake til Studenterhytta, enten direkte eller via Kobberhaugen.
  • På sykkeltur? Ta ned til Sørkedalen og sving av på grusveien som går langs Sørkedalselva. Følg grusveien, som slynger seg nordover, til Langlivannet og videre til Vesle Sandungen og Katnosa. Der dreier veien østover til Store Daltjuven og sørover langs Store Sandungen. Følg skiltingen til Kikut og tilbake på hytta. Ypperlig «Birken-trening» på rundt seks mil.
  • Det er også gode muligheter for stisykling, downhill med mer rundt hytta.

Kilde: Alexander Bøe/OSI

 

Bergen

SiB-hytta, Kvamskogen

Eies og driftes av Studentsamskipnaden i Bergen.

Sengeplasser: 32

Pris: 100 kroner per person per natt (200 kroner natten for én køyeseng).

Tips til høstturer, fra SiB-hytta:

  • Gå opp til naturskjønne Mødalen, eller videre til Såta. Lysten på en skikkelig god tur? Gå videre fra Såta bort til nydelige Breiarusti.
  • Enkelt og greit: Gå opp skitrekket, som ligger rett ved hytta. Der ligger det et vann med mye frodig natur rundt.
  • På motsatt side av der hytta ligger, er det merkede turløyper helt til vakre Skeiskvandalen.

Kilde: Anders Hønsi/SiB

 

Trondheim

NTNUI-koiene, hele trøndelag

NTNUs idrettsforening drifter 23 enkle skoghytter i trondheimsområdet.

Sengeplasser: Fra 2 til 25.

Pris: 30 kroner per natt for NTNUImedlemmer, 60 kroner for ikke-medlemmer.

Studenterhytta, Bymarka

Sengeplasser: 60-70

Pris: 50 kroner per person per natt, 230 kroner for kost og losji.

Tips til høstturer, fra koiene:

  • Vekvessætra: Koienettets sæterperle. Ble totalrenovert i 2011 og ligger i nydelig terreng. Gode muligheter for fine dagsturer langs dalbunnen eller opp på én av flere fjelltopper.
  • Hognabu: En enkel hytte som ligger i fin turavstand fra de andre koiene Stabburet og Holmsåkoia.
  • Mortenskåten: Virkelig «back to basic»-opplevelse i naturen. Ta turen opp på Mortenfjellet eller legg ut på vandring over de trønderske myrene.

Kilde: Kristoffer Slåttsveen/NTNUI

 

Tromsø

TSI-hytta, Kvaløya

Driftes av Tromsøstudentenes idrettslag (TSI).

Sengeplasser: 10 + 2 madrasser

Pris: 1500 kroner for hele hytta for én helg. 1000 kroner per helgedag, 200 kroner per ukedag.

Tips til høstturer, fra TSI-hytta:

  • Hytta ligger på Brensholmen, som er nær idylliske Sommarøy. Her er det gode muligheter for fiske-, kajakk- og klatreturer på høsten.
  • Eller sett deg i badstua og vent på vinteren. Etter februar er det utrolig gode ski- og toppturmuligheter i området.

Kilde: Michael Antonsen Larsen/TSI

Les også:
Bruker testamenter for å unngå rettssaker

Den svenske staten selger seg ut av Nordea

Smartobjektiv: Mobilkamera på steroider



(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.