Ingen jobb innebærer null stress, men nettsiden Careercast.com har laget en rangering av yrker som fremkaller mindre stress enn andre.

På topp over yrker med minst stress troner universitetslærere/professorer.

Årsaken til topplasseringen er en kombinasjon av å befinne seg i en godt betalt jobb med stor frihet til å planlegge sin egen arbeidsdag, gode fremtidsutsikter og med studenter som i stor grad har søkt seg dit frivillig og som derfor må antas å være motivert for å lære.

Ti kriterier
Careercast har vurdert stressnivået i ulike yrker på bakgrunn av ti kriterier som antas å forårsake stress.

Blant disse kriteriene er tidsfrister, konkurranse, å risikere sitt eget liv eller ha ansvar for andres, fysiske utfordringer og behovet for å synes og måtte svare for seg overfor offentligheten.

– Nøkkelen til jobbene på listen er at det man selv har kontroll over sin egen arbeidsdag og jobber så raskt man trenger for å være effektiv. Du har ingen som henger over skuldrene dine og maser. Det finnes ingen fysisk risiko og ingen er avhengig av deg for å redde sitt liv, sier Tony Lee, publisher på Careercast.com til CNBC.

Han legger til at man i jobbene med lite stress også har mange yrker der man får mye takk og smil fra kunder, elever og pasienter.

Opprørte professorer
På plassen etter professor havner skredder, mens gullsmed inntar fjerdeplassen.

Kanskje uventet for noen havner en rekke yrker innenfor legemiddel- og helsebransjen også på listen over de minst stressende yrkene. Det gjelder blant annet ansvarlige for å dokumentere helsedata, laboratorietekniker, audiolog og dietist.

Skulle det være noen ulempe med de minst stressende jobbene, så er det at de er mindre betalt enn de mest stressende jobbene.

Flere aktører i de aktuelle yrkene har imidlertid reagert sterkt på rangeringen. Ifølge svd.se har flere professorer opprørt kommentert artikkelen på Careercast om at deres jobb skulle være den minst stressende. De påpeker at de i aller høyeste grad jobber mot tidsfrister, blant annet om å publisere artikler og sette karakterer, at de jobber mye overtid og har stort ansvar for menneskers livssituasjon, selv om det ikke direkte handler om liv og død.

Verdens minst stressende yrker:


Careercast.com har også vurdert verdens mest stressende jobber, og har der rangert militært personell på topp foran general, brannmann og pilot.

Les også: 4 tegn på at du bør finne deg en ny jobb (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.