De siste ni årene har 1300 kvinner blitt fortalt hvem de egentlig er på NHOs lederkurs for kvinner.

– Jeg kaller det et stort selvrealiseringsprosjekt. Du får vite hva andre synes om deg og sammenligne det med det du selv tror. Du lærer veldig mye om deg selv, sier Karine Storaker Braaten (31) på et blendende hvitt kontor i Oslo sentrum.

Neonfargede post it-lapper er klistret som konfetti på glassvegger mellom markedsførere og designere, og sjefen for det hele er Braaten. Som administrerende direktør for mobilbyrået Mobiento skal hun doble arbeidsstokken, sørge for at produkter og tjenester utvikles, bygge opp en ny merkevare og kapre nye kunder.

Hun ble headhuntet til jobben etter å ha brukt mammapermisjonen på lederkurset til NHO.

– Jeg er ingen kvinnesakskvinne, men ser at mange kvinner, og menn, trenger et push. Kompetansen var der før kurset, men det er noe med den tryggheten du får. Du trenger den for å satse på deg selv.

Kvinnestudiet
Ifjor sendte norske arbeidsgivere rundt 70 kvinner til NHO for å gå på Female Future. Et rent kvinnekurs i ledelse som NHO startet som et motsvar til loven om at det skal sitte 40 prosent kvinner i styrene til allmennaksjeselskapene (asa).




– Men er ikke noe av poenget at man lærer seg å fungere sammen?



– Er det fremdeles nødvendig med kvinnetiltak?



– Hvor lenge må man bevisst tenke på dette med kvinneandel?

– Det er sløsing av talent at man ikke tar i bruk hele befolkningen. Særlig når du ser at kvinner utgjør omtrent 60 prosent av de med høyskole og universitetsutdanning. sier Svein Oppegaard, arbeidslivsdirektør i NHO.

– Hvorfor trenger kvinner da et eget kurs?

– Vi vil ikke kalle det et kurs. Det er mer et nettverk hvor flinke folk møtes og diskuterer ulike problemstillinger. Initiativet tok vi for å gjøre privat sektor mer attraktivt for kvinner, for å dyktiggjøre og bevisstgjøre dem, sier Oppegaard.

Siden 2007/2008 har det blitt færre allmennaksjeselskap og dermed færre kvotepliktige styrer. Samtidig har det blitt startet flere aksjeselskap (as) der kvinneprosenten ikke er lovregulert. I disse styrene ligger andelen kvinner stabilt på rundt 17 prosent. DN fortalte forrige måned at regjeringen nå vurderer å innføre kvotering også i disse selskapene.

– Vi mener en lovregulering i prinsippet er uheldig. At kvinner er underrepresentert i styrene skyldes hovedsakelig at de velger det offentlige, og det lar seg ikke løse gjennom kvotering. Derfor har vi satt i gang Female Future, sier Oppegaard.

Fikk styreverv etter kurs
Av fjorårets kull melder 9 av 10 at de hadde progresjon i ledelse, fikk styreverv eller begge deler i etterkant. Karine Storaker Braaten kan krysse av for begge deler. I tillegg til ny jobb, har også dørene til styrerommet åpnet seg. Hun sitter nå i styret til det børsnoterte selskapet Netconnect.

– Siden jeg var såpass ung og ikke hadde erf#229 var det dette kurset som ble inngangen til styreverv, forteller hun.Selv med seks års økonomisk-administrativ utdannelse fra NHH og BI følte hun seg ikke helt utlært da hun 29 år gammel ble leder for mobilsatsingen til design- og teknologiselskapet Making Waves.

– Da fikk jeg en ny posisjon som ga en del nye utfordringer. Jeg måtte forholde meg til budsjett, velge en strategisk retning, posisjonere oss i et nytt marked og bygge opp kompetanse internt. Skal du gjøre en jobb, er det greit å ha noen verktøy å støtte seg på, sier hun. Storaker meldte seg på kvinnekurset i samarbeid med arbeidsgiveren.

Demper det kvinnelige
Fremdeles møter hun en gruppe fra kurset jevnlig for å drøfte problemstillinger i arbeidslivet.

– Som ung kvinne har du noen utfordringer som leder. Du må bevise mer tidligere enn en som er eldre med mer erf#229. Tror jeg. Derfor er det greit å være obs på hvordan man oppfattes. På første kundemøte er det for eksempel greit å dempe det at du er ung og kvinne, og heller vise frem det seriøse og det vi jobber med, sier hun.

– Er det ikke trist at man må dempe det unge og kvinnelige?

– Man trenger ikke nødvendigvis dempe det, men heller kommunisere det som balanserer det. En ting er at jeg er ung og kvinne, vi er også et nytt og ungt selskap i et umodent marked. Du trenger ikke pøse på med alt dette på første møte, men heller vise frem det vi har gjort og skape en balanse slik at ikke alt blir utrygt. Også har jeg alltid med meg guttene mine, da, smiler Braaten, som akkurat nå bare har menn i staben.

Les også: Slik klatrer kvinner til topps
Les også: Dette kjennetegner en god leder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.