- Vi har hatt studenter her som i løpet av seks måneder har vært med på å lage publiserbare resultater. Jeg vet om i alle fall to, men jeg er overbevist om at det er flere, sier Kay Gastinger, som er leder for NTNUs NanoLab-prosjekt.

Satsingen, som har kostet godt over en kvart milliard kroner, har nå vært gjennom sitt første, tilnærmet ordinære driftsår. NanoLab-prosjektet skal koordinere og fremme nanoteknologisk forskning og være et møtested for nano-forskere" med røtter innenfor elektronikk, fysikk, materialteknologi, kjemi, biologi og medisinsk teknologi ved NTNU.

- Dette er den største strategiske satsningen ved NTNU noen gang så vidt jeg vet. Det er også etablert et masterstudium i nanoteknologi ved NTNU, der de første studentene gikk ut nå i fjor sommer. Det har vært så populært at det er vanskeligere å komme inn på nanoteknologi enn medisin, sier Gastinger.

I 2011 doblet de bruken av NanoLab, og har ambisjoner om å doble bruken enda en gang innen utgangen av 2015. Antall brukere ligger nå på rundt 200 – der halvparten er studenter. Det blir tatt inn 35 masterstudenter i nanoteknologi hvert år.

- Vi har noen store forskningsprosjekter, men regner med at enda flere kommer inn, sier Gastinger.

På laboratoriumet blir det blant annet laget nanotråder som vil kunne brukes i fremtidens solcellepanel, men også i moderne pcer, mobiltelefoner og annet teknologisk utstyr. Les mer om NTNUs nanoprosjekt her.

DN Talent bringer hver uke nytt fra akademia. Her kan du finne linker til ny forskning, spennende forelesninger og igangsatte prosjekter. Har du tips til noe som burde være her, send mail til journalist Anna Werenskjold.



praksisplass men ikke ansettelseherOlavshallen i Trondheim 25. januarhersinnstilstand, alder, kjønn og yrkesvalg varierer systematisk med risikoholdningerherherHer kan du lese forskningsrapporten om et kunnskapsbasert reiselivUltralyd sprer cellegiften ut i kreftvevetherkvinner til professorstillingerherherførste vitenskapelige artikkelherredusere dødelighet på norske sykehusvaksine mot Giardia

Tidligere Akademia-spalter finner du her:
Forsker på problematisk terrorlovgiving
Slik er nordmenn når de møter domstolen
Sexy i stiletter, uten skader
Er samfunnskritikk mer slagkraftig hvis den kommer fra veltrente folk?
Kritikken står svakt hos universitetene
Trøfler for 30.000,- per kilo (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.